Érdekességek

10 veszélyes autós szokás!

- Hirdetés

Azt már mindenki tudja, hogy vezetés közben is csak kihangosítóval vagy headsettel telefonálhatunk, de ezen kívül még sok olyan tényező van, s amit ugyan nem büntetnek, azonban negatívan befolyásolhatja a vezetésünket vagy rossz hatással lehet a gépjárművünkre.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a gyakran előforduló rossz autós szokásokat.

  • Sokan bele sem gondolnak, hogy az evés, ivás, a dohányzás, akárcsak a telefonálás eltereli a figyelmünket a vezetésről. Továbbá a dohányosok sajnos sok esetben a cigicsikket kidobják az autójukból, ezzel károsítva a környezetet is.
  • A csomagtartó helyett az utastérbe pakolás nagy veszélyforrás lehet egy-egy nagyobb fékezésnél, mert az elszabadult csomagok kisebb-nagyobb sérülést is okozhatnak.
  • Az utolsó pillanatban való fékezés, és a kis követési távolság igencsak megnöveli a balesetek kialakulásának veszélyét. Inkább fékezzünk időben és tartsuk a nagyobb követési távolságot. Illetve a hirtelen fékezés vagy gyorsítás az üzemanyag-fogyasztást is megnöveli, ezért törekedjünk az egyenletes sebesség megtartására.
  • Az irányjelzők használatának mellőzése összezavarhatja az autós társainkat, és akár koccanás is lehet belőle.
  • Hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatig halogatni a tankolást. Ennek a veszélye nem csak abban rejlik, hogy ott ragadhatunk az úton, hanem az üzemanyagtartályban felgyülemlett lerakódások eltömíthetik a szűrőket és akár a motorba is kerülhetnek.  • Ha vezetés közben folyamatosan a sebváltón pihentetjük a kezünket, az nem csak lassítja a reakcióképességünket egy esetleges krízishelyzetben, de hozzájárulhat a sebességváltó gyorsabb elkopáshoz is.
  • „Holnap úgyis esni fog” jelmondattal gyakran heteken keresztül halogatjuk az autómosást. Ez nem csak esztétikailag rossz, de károsíthatja az autót is, pl.: a madárürülék rövid idő alatt meg tudja marni az autó fényezését.
  • A nem megfelelő cipőben való vezetés nagyon nem biztonságos, mert akadályozhat bennünket a vezetésben, pl.: a magassarkú cipő beakadhat a szőnyegbe.
  • Ha nem cseréljük a gumiabroncsokat, az nem csak az autó fogyasztására lehet rossz hatással, hanem veszélyes is, mert az évszaknak nem megfelelő guminak nem olyan a tapadása.
  • A kényelmünk érdekében akkor is autóval indulunk el, amikor tudjuk, hogy az nincsen a legjobb állapotban. Ilyenkor inkább válasszunk más közlekedési alternatívát, mint például az autóbérlés, ahol garantáltan jó állapotú autót biztosítanak a rendelkezésünkre és az aktuális utazásunknak megfelelő gépjárművet választhatunk.

Tudjuk, nem könnyű a rossz szokásokon változtatni, de azonban megéri.
Biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Forrás, és fotó: WELL PR