Mezőgazdaság

120 nap, minimálbér, szabadság – ezek járnak a nyári idénymunkát végző diákoknak

- Hirdetés

Legutóbb frissítveHírek

2018. május 18., péntek • 10:48 120 nap, minimálbér, szabadság – ezek járnak a nyári idénymunkát végző diákoknak

Mezőgazdasági idénymunkát 120 munkanapon végezhetnek a 16. életévüket betöltött tanulók.

A 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

120 nap, minimálbér, szabadság - ezek járnak a nyári idénymunkát végző diákoknak 2

A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak nyáron akár a mezőgazdaságban is – fotó: Shutterstock

A 18. életévét be nem töltött személy munkaszerződésének tartalmaznia kell a törvényes képviselő hozzájárulását is, ellenkező esetben a dokumentum érvénytelen. A munkaadónak a tanuló munkaviszonyát be kell jelenteni az adóhatósághoz, ennek hiányában a foglalkoztatás „feketének" minősül. A diákok az Ügyfélkapun keresztül tudják ellenőrizni, hogy munkáltatójuk eleget tett-e bejelentési kötelezettségének.

Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony.

A fiatalkorú munkavállaló napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, illetve nem végezhet éjszakai munkát, azaz 22 óra és reggel 6 óra között nem foglalkoztatható. A fiatal munkavállaló részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el. Két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt, minden héten két pihenőnapot kell részükre biztosítani.

A munkavállalónakmindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 138 000 forint.

A nyári munkát végző fiatalnak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe: ha tehát a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 munkanap szabadság jár. Az egyenlő bánásmód – az egyenlő munkáért egyenlő bér – elvének a diákoknál is érvényesülnie kell. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is.

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez