Mezőgazdaság

180 pontos javaslat az ország fejlődéséért

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. július 11., szerda • 12:04 180 pontos javaslat az ország fejlődéséért

-- Hirdetés

A következő évtizedek feladatait gyűjtötték össze.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb javaslatokat dolgozott ki az ország versenyképességének javítására, a 180 pontos csomagot átadta a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak (NVT).

2
A javaslatcsomagban kkv-stratégia, iparstratégia, exportstratégia, és innováció is szerepel – fotó: Pixabay

A 180 pontos javaslatcsomag szerint a versenyképességi reformokkal 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés, bérfelzárkózás, csökkenő importfüggőség érhető el, és az ország a reformpályán eléri Ausztria fejlettségének 80 százalékát, magas termelékenységgel.

A 2030-ra elérhető eredmények közé sorolták, hogy a GDP átlagos növekedése 4,4 százalék, a nettó reálbérek kumulált emelkedése 87 százalékos lehet,

a folyó fizetési mérleg egyenlege tartósan többletes marad, a GDP-arányos nettó külső adósság pedig csökken. Az infláció 2030-ra 3 százalékos, az államadósság pedig 38 százalék lehet a javaslat szerint.

A reformterületek között az MNB kiemeli az állami hatékonyság növelését a digitális közszolgáltatásokkal, az adóbevallások egyszerűsítésével. Az MNB szerint adóreformok szükségesek a teljes foglalkoztatásért, a munkát terhelő adók csökkentését folytatni kell.

A fő célok között szerepel a modern egészségügy kialakítása pénzügyi revízióval és az állami ellátás javításával​​​​​​.

A javaslatok célja a magyar gazdaságban – elsősorban a külső-belső egyensúlyi és adósságmutatókban, valamint a munkapiacon – kialakult pozitív trendek megtartása mellett a termelékenység javítása,

a teljes foglalkoztatás fenntartása, valamint a demográfiai fordulat megalapozása

– közölte az MNB.

A következő évtizedek legfontosabb gazdaságpolitikai feladata az elért eredmények megtartása mellett a felzárkózási pálya erősítése lesz. ezzel biztosítva a magyar emberek életminőségének folyamatos javulását és a társadalmi jólét emelkedését – fogalmaztak.

A hosszú távú fenntartható felzárkózást egy átfogó versenyképességi fordulat alapozhatja meg.

A versenyképesség javítását célzó lépések hatása gyakran hosszabb távon jelentkezik, így az MNB egyaránt fontosnak tartja egy strukturált hosszú távú program kidolgozását, valamint a végrehajtott intézkedések folyamatos utókövetését.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez