Érdekességek

A baglyok titokzatos élete!

- Hirdetés
0 Shares

A baglyok igen ritkán kerülnek szem elé, ha még is, akkor is inkább csak egy elsuhanó árnyat láthatunk belőlük, de ennek ellenére a baglyokat a legkisebbek is ismerik, hisz már a meséknek megkerülhetetlen szereplői, lássuk is legelterjedtebb baglyainkat, és érdekes életformájukat.

A baglyokhoz számos hiedelem kapcsolódik. Nevezték őket a halál hírnökének, összehozták már őket a bűnnel, a démoni erőkkel, sőt Angliában a rossz időért is őket okolták. Az ókori görögök viszont sokkal pozitívabban álltak hozzájuk, a bölcsesség jelképének tartották őket. Pallasz Athéné szent állata a bagoly volt, és a bagolyszemű jelzőt kapta, ami arra utal, hogy képes a dolgok lényegét is meglátni.

A baglyok kb. 130 fajjal az egész világon jelen vannak. Nálunk eddig 11 faj fordult elő, és ebből nyolc rendszeres fészkelő. Állandó madaraink, kivéve a füleskuvikot, mely télire elvonul. Következzen most néhány érdekesség a hazánkban előforduló leggyakoribb bagolyfajokról.

Erdei fülesbagoly:

Leggyakoribb bagolyfajunk, melynek hazai állománya 6-12 ezer párra tehető. Az erdei fülesbagoly nem épít fészket, inkább más madarak, például varjak, szarkák, egerészölyvek elhagyott fészkét foglalja el. A fiókák mielőtt még repülni tudnának, kiugrálnak a fészekből, a közeli fák, bokrok ágain mászkálnak, és hangos „pí” kiáltásokkal hívják élelemmel érkező szüleiket. Télen az erdei fülesbaglyok beköltöznek a településekre, ahol a nappalokat csapatokban, magas fenyők vagy tuják ágai közé rejtőzve töltik.

Jelenlétükről leginkább fák alatt egyre szaporodó köpetek árulkodnak. A madarak által felöklendezett köpetek sokat elárulnak a baglyok táplálkozásáról. Ezek a kis galacsinok ugyanis a táplálékállatok általuk megemészthetetlen részeiből állnak.

Ennek alapján a szakemberek nagyon sok információhoz juthatnak a kisemlősök elterjedésével kapcsolatban, épp ezért a kisemlős kutatók munkájának fontos részét képezi a köpetek bontása és azok tartalmának elemzése.

Gyöngybagoly:

A gyöngybagoly különleges külsejével kitűnik a többi bagolyfaj közül. Brehm Az állatok világában így ír a fajról: Ültökben egyéb baglyokhoz hasonlítanak ugyan, csakhogy karcsúbbak, magasabb termetűek, nem annyira köpcösek, ábrázatuk pedig irgalmatlanul vénasszonyias.

Hihetetlenül szomorú pofákat vágnak, s csodálatosan fintorgatják arcukat.

A fiókák egyéb más baglyokhoz hasonlóan kezdetben fölöttébb rútak, ám azért szülőik melegségesen ragaszkodnak ocsmány apróságukhoz s bőségesen hordják számukra az egeret.

A gyöngybaglyok elsősorban a kisebb településekhez kötődnek, ugyanis főleg a templomokban, elhagyott épületek padlásain költenek, azonban fontosak számukra a megfelelő táplálkozóhelyek, a szántóföldek, kaszálók, legelők közelsége is. Sajnos, a gyöngybaglyok egyedszáma is az utóbbi évtizedekben csökkenő tendenciát mutat.

A növekvő járműforgalom és sajnos az áramütés is sok áldozatot szed, ráadásul a gyöngybagoly nagyon érzékeny az időjárásra, így a kemény teleken fellépő táplálékhiány az állomány drasztikus csökkenését okozza.

Macskabagoly:

Nagytestű bagolyfajaink közé tartozik, általában erdős területeken, faodvakban költ. A hazai állomány 5-8000 párra tehető. Nevét nyávogásra emlékeztető hangjáról kapta, melyet leggyakrabban hallat. Szemei nem sárgák, mint csaknem az összes európai bagolyé, hanem feketés barnák.

Január-februárban lehet hallani a kísérteties huhogását, amely már a nászidőszak jellegzetes területvédő hangja. A költés, ahogy a baglyokra általában ez jellemző, már az első tojás lerakása után megindul, így a fészekben különböző korú fiókák fejlődnek együtt.

Költési időszakban érzékeny a zavarásra, nem egy baleset is történt már amiatt, hogy óvatlan fotósok túl közel merészkedtek az odúhoz, és összetalálkoztak a hirtelen és határozottan kiröppenő bagollyal.

Kuvik:

A kis testű kuvik a nyílt, alföldi tanyás vidékeket kedveli, ahol főleg padlásokon, állattartó telepeken költ. Hazai állománya 1500-2500 pár körül mozog. Nappal is szem elé kerül. Szívesen elfoglalja a kifejezetten kuvikok számára tervezett mesterséges odút is.

A kuvikról úgy tartják, hogy megjelenése szerencsétlenséget vagy halált jelent, és ezért halálmadárnak is hívják. A baj, a hit szerint általában abban a házban következik be, amelyikre a kuvik rászáll.

A régi görögöknél még azonban a legnagyobb tisztelet jele volt, ha élő kuvikot ajándékoztak valakinek. A kuvik latin nevét is Pallasz Athénéről kapta.

Uhu:

A hazai baglyok közül a legnagyobb, állománya már növekedést mutat. Jelenleg 70-80 pár fészkel, főleg felhagyott bányákban és a középhegységek meredek sziklafalain.

Tradicionális élőhelye például a Zempléni-hegység, az utóbbi években viszont azonban megfigyelték már fészkelését elhagyott feketególya-fészekben is, például a Tisza és a Bodrog menti ártéri erdőkben.

Az uhu táplálékát elsősorban rágcsálók, s például vándorpatkány vagy mezei hörcsög jelenti, de őzgidák, nyulak vagy akár a hazai bagolyfajok sem érezhetik biztonságban magukat az uhu közelében, mivel ők is potenciális zsákmányállatok számára.

Amennyiben érdekesnek, hasznosnak találta az írást, a cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

0 Shares