Mezőgazdaság

A belvíz és az átlagon felüli csapadékmennyiség sok munkát ad a földeken

- HirdetésSzántóföld

2018. március 01., csütörtök • 12:09 A belvíz és az átlagon felüli csapadékmennyiség sok munkát ad a földeken

-- Hirdetés

A hosszú enyhe hónapok után most megmutatta arcát a tél is. A csapadék az utóbbi időkben számottevő volt, mennyisége több a sokéves átlagnál.

Vajon hogy érinti ez a gazdálkodókat? – tette fel a kérdést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.

Az őszi időszak kedvező volt a gazdák szempontjából. Az őszi gabonákat, őszi káposztarepcét, az őszi borsót, a bükkönyt elvetették, a talajokat megtrágyázták, a mélyszántást elvégezték. Tehát megtörténtek az ilyentájt esedékes munkák – adott helyzetképet Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Az őszi és téli csapadékot a jó minőségű talajok fel tudták venni. A réti és szikes talajok víztároló képességét azonban meghaladta ez a mennyiség, így felszíni vizek keletkeztek és belvíz alakult ki az őszi vetéseken és a tavasszal bevetendő területeken. A csapadék mennyisége több most a sokéves átlagnál.

Az említett szélsőségesebb talajokon a tavaszai vetések és egyéb talajmunkák időben 10–15 nappal ki fognak tolódni. Ez persze függ attól is, hogy milyen csapadékmennyiség hull még az elkövetkezendő időszakban

– vetítette előre a megyei NAK-elnök.

A vízmennyiség a gyümölcsösökre nincs különösebb hatással, de ahol beindult a rügyfakadás, ami egyébként nem sok gyümölcsöt érint még, ott fagykárra kell számítani. A korai virágzásúak, például a kajszi veszélyeztetett leginkább.

– Felénk is van már foltokban belvíz, de egyelőre nem olyan mértékű, hogy problémát okozzon – jelezte Petrik Ferenc újszászi gazdálkodó. – A búzán és a szántásokon láthatók vízfoltok. A búza, a repce állománya tűrhető, egyelőre nincs vele gond, de még további csapadék várható. Szivattyút már vettem. Itt van a közelben a Zagyva és a Tápió, eléggé megemelkedett a vízszintjük. A Zagyva melletti területen akarok majd műtrágyázni a napokban, azt figyelem, mennyire engedi az időjárás.

Mesterszállás és Mezőhék környékén már sokkal jelentősebb mennyiségű a belvíz, mondta egy környékbeli gazda, Pozderka Gergely. – Vannak egy-két ezer négyzetméteres vízfoltok, de helyenként félhektáros is akad. Lassan ideje leengedni a vizeket, a tárolók is megteltek, a csatornák pedig eléggé elhanyagolt állapotban vannak. Megjelentek a gombabetegségek. A búzán is látni, de főleg az árpát érinti.

A repcéken már észre lehet venni, hogy meglehetősen telítettek vízzel, vörösödnek. Nem tudom, mennyire lesz tartós hideg, biztos előfordulnak majd felfagyások,

de ha nem lesznek különösebb ingadozások, számottevő kárra még nem kell számítani. De ha váltakozva hol hideg, hol meleg idő lesz, az megszaggatja a növények gyökereit.

Kun Tamás Rákóczifalva határában gazdálkodik. Mint mondta, arrafelé csak kis belvizek tapasztalhatók, azok is a laposokon, ahol összetömörödött a föld. A felszántott területek el tudták még nyelni a csapadékot.

– Az őszi búzában, őszi árpában vannak kis vízfoltok, még a repcénél is. Az őszi árpa a legérzékenyebb kultúra, ha áll rajta a víz, csak egy-két napot bír károsodás nélkül, utána tönkremegy. Az árpa sem sokáig bírja a levegőtlenséget. Az őszi búza sokkal stressztűrőbb, az egy-két hetet is kibír víz alatt. De viszonylag szépek a növénykultúrák, sokáig nem jött rájuk rossz idő, így kellőképp fejlettek, optimális állapotban vannak.

A gazdálkodó foglalkozik gyümölcsökkel is. – Egyes fajtáknál megindult a hajtás, például az almánál volt ez tapasztalható, de azt egyelőre még nem tudni, mennyire érinti majd ez a termésmennyiséget. Ha rájön a hideg, az biztos rosszul fogja érinteni. A szőlőben is észre lehetett venni, hogy egyes fajták hajtani kezdtek, ez szerencsére leállt. Az biztos, hogy nem tesz jót nekik ez a hol hideg, hol enyhe idő.

A belvízvédelemre mindenképpen szükség van

– hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, megyei NAK-elnök. – A nagy, vagyis az 1-es, 2-es, 3-as csatornák a belvizet befogadták és a felesleget elszállítják. Nagy problémát jelenthet azonban, hogy a Felvidéken és a Kárpátokban a hó formájában felhalmozódott csapadék mennyire egyenletesen olvad el.

Ha egyenetlenül és még esővel is keveredik, akkor fokozódik a belvízveszély, és a folyók mentén árvízhelyzet is kialakulhat.

Jelenleg leginkább a nagykunsági területek, Kunhegyes, Kisújszállás, Karcag, Túrkeve térsége érintett a belvíz problémájával. Ha nem hull már nagy mennyiségű csapadék, ezt a fagy még fel tudja szívni és elpárolog.

agrotrend.hu / szoljon.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>