Érdekességek

A cigaretta eltitkolt összetevői!

- Hirdetés

Világszerte, köztük Magyarországon is jelentősen nő a dohányosok száma, lehet választani, van valódi gyári, sodort, és elektromos verzió, a dohánygyárak rengeteg trükköt alkalmaznak, az eladás érdekében, ezeket többnyire titkolják.

A dohányfüst olyan keverék, amely akár 4800-féle égésterméket is tartalmazhat, ezek közül pedig 2000 bizonyítottan mérgező. A dohányfüstnek továbbá legalább 90 különböző összetevőjéről állapították meg, hogy rákkeltő hatású.

Ráadásul ezeknek a vegyületeknek egy igen jelentős része azt a célt szolgálja, hogy növelje a dohányzás élményét,ezáltal függőséget alakítson ki, például enyhítve a kellemetlen szagokat és ízeket.

Összeállítottunk egy érdekes válogatást azokból az anyagokból, amelyeket a dohányosok rendszeresen a tüdejükbe szívnak.

Cukor, hogy növelje a függőséget:

A cukortartalom ártalmatlanul hangozhat, ugyanakkor a cukor égése során acetaldehid is termelődik, amely pedig gyorsítja és erősíti a nikotin függőséget okozó hatását.

Kakaó, hogy mélyebben lélegezzen:

A kakaófüst hatására tágulnak a hörgők, ez segít abban, hogy például a tüdőbe több füst még mélyebbre kerüljön. Ugyanez igaz a medvecukorra is.

Mentol, hogy csökkentse a fájdalmat, és irritációt:

A mentol egyszerre tágítja, nyugtatja a hörgőket, így mélyebbre tud lélegezni anélkül, hogy kellemetlen, égő érzése lenne.

Elnyomja a füst csípős ízét is, helyette hűsítő, friss érzetet kelt.

Ma már kivétel nélkül az összes márkában a normális, nem mentolosként megjelölt cigarettákban is van hozzáadott mentol. Ez leginkább a fiatal, kezdő dohányosok számára könnyíti meg a füst letüdőzését.

Ammónia, hogy több nikotin szabaduljon fel:

Az ammónia emeli a dohánykeverék pH-értékét, azaz lúgosítja, ez pedig segíti a nagyobb mennyiségű nikotin kibocsátását. Így a nikotin nagyobb mennyiségben éri el az agyi receptorokat, erősebb hatást fejt ki, amely súlyosabb függőséghez vezet ez egyben a magyarázat arra is, hogy miért „ízlik jobban” egyik dohánymárka a másiknál.

Korabeli dokumentációk támasztják alá, hogy a dohányipar ezt a jelenséget már 1962-ben felfedezte.

Füstszűrő, hogy még több nikotin jusson a szervezetbe:

A speciális füstszűrők a füstöt megkötik ugyan, azonban a nikotint nem növelik annak a szervezetbe jutó mennyiségét.

A kellemesebb szag érdekében:

Az elmúlt években megerősödött a dohányzás elleni tiltakozás: leginkább azok állították kihívás elé a dohányipart, akik a zavaró füst miatt követelték a cigarettázás betiltását. A reakció?

A nagy cégek azt kezdték kutatni, hogy lehetne kevésbé láthatóvá és szagolhatóvá tenni a dohányfüstöt, illetve enyhíteni irritáló hatását, hogy elejét vegyék az ilyen jellegű panaszoknak.

Legalább 300 szabadalom védi az ezt a célt szolgáló összetevőket. A kellemesebb szagot szolgálja például az acetilpirazin, az anetol, a béta-kariofillén, a cedrol, a furaneol, a limonén, vagy épp az „Aromatek 150” és az „Aromatek 245”.

A füst láthatatlanná tétele érdekében:

A dohányipar reményei szerint majd azzal, hogy elrejtik a füstöt, újra elfogadottabbá tudják majd tenni a cigarettázást.

Ennek érdekében kerülnek pedig olyan kémiai anyagok a dohányba, mint például a kalcium-karbonát, a nátrium-karbonát, a kalcium-klorid, a citromsav, a magnézium-oxid, a kálium-acetát, vagy épp a „Studio 26 keverék” és az „XTH Studio keverék”.

Forrás: www.rd.hu