Érdekességek

A feketerigó az egyik legjobb időjós!

- Hirdetés
0 Shares

Ki gondolná, hogy egyes állatfajok, mint például a feketerigó bizony sokszor hamarabb megérzi a vihar közeledtét, s jelzi is időben, ez nagyon érdekes valós, és saját megfigyelésem, amit szeretnék megosztani most veletek, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.

Bár sokan nem szeretik a feketerigót, mert alaposan megdézsmálja a termést, mégis van egy kifejezetten érdekes, és ritka tulajdonsága, ami miatt nem szabadna kiűznünk kertjeinkből.

Köztudott a feketerigóról, hogy egy igen alacsony vérmérsékletű madár, például a galambhoz képest, de mondhatnánk a verebeket is, többnyire ha nyugodt az időjárás, akkor a földön ugrál, bogarakat, s egyéb kártevőket gyűjt, és a gilisztákat sem veti meg.

Hangot csak ritkán ad ki ha földön tartózkodik, amikor azonban repdes, akkor bizony hangos.

Megfigyelésem is ezen az elven alapul, amit pár éve, nyáron figyeltem meg a kertünkben.

Amikor nyáron csapadék, vagy éppen zivatar közeleg, teljesen elveszíti önuralmát, rikácsolva, csivitelve össze-vissza röpköd, nem találja a helyét, ennek pedig az lehet az oka, hogy a rigó nem úgy fészkel, mint például a galamb, fedett helyre, vagy felüljárók, magtárak alá.

Így amikor esőt érez, szinte pánikba esik, és hangos csiviteléssel jelzi a közelgő csapadékot, és hirtelen nem tudja mihez kezdjen, mert fészke többnyire szabadon van.

A galambok sokkal nyugodtabbak, mert ők védett helyre fészkelnek, és van hova behúzódniuk így pedig nekik nincsen mitől tartaniuk, mint a feketerigónak, s ezért a galambok viselkedése nem is változik még akkor sem, ha komolyabb zivatar, vagy vihar közeleg.

Így ha feketerigót láttok izgatottan röpködni, csivitelni, nagy valószínűséggel fél órán belül eső várható, így tényleg megállapítható, hogy az egyik legkiválóbb időjósunk nem, mint a feketerigó, így ne is bántsuk még akkor se, ha némi kárt is tesz a termésben, mert előrejelzésben nagy hasznát vehetjük.

Amennyiben hasznosnak találta megfigyelésem, a cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

A cikket írta: Gubár András meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares