Érdekességek

A horgászokat figyelmezteti a Nébih!

- Hirdetés

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon már nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

A Nébih korábbi tájékoztatásait megerősítve, ismételten felhívja a hazánkban horgászók figyelmét, hogy a horgászati tevékenység végzéséhez Magyarország minden létező halgazdálkodási vízterületén is állami horgászjegyet szükséges váltaniuk.

Ez alól a magántulajdonban lévő nem nyilvántartott vízterületek sem jelentenek kivételt.

Az állami horgászjegy megváltása a nem nyilvántartott vízterületen is kötelező, ezekre a vízterületekre azonban egyéb szabályok is vonatkoznak.

A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre nem adható ki területi jegy se, továbbá azokba tilos halat telepíteni, illetve a nem nyilvántartott vízterületből kifogni és megtartani csak idegen honos halfajt lehet.

Azt a személyt, aki nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületbe halat telepít, illetve ezeken a vizeken állami horgászjegy nélkül horgászatot engedélyez, a hatóság halgazdálkodási bírsággal sújtja, az engedély nélkül horgászó személy pedig bizony halvédelmi bírságra, s horgászati tevékenységtől történő eltiltásra számíthat.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény végrehajtási rendeletébe (Vhr) már új elemként került be, hogy egy horgásznak egy évben egy adott halgazdálkodási vízterületre csak egy darab érvényes, éves területi jegye lehet (27.§ (8) bek.). A Vhr. 9. mellékletében szerepel az az új rendelkezés.

” A naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból éves területi engedéllyel évente összesen csak legfeljebb 100 darab fogható ki”.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a horgász az éves területi jegye birtokában egy adott vízterületen kifogta a 100 darabos „kvótát”, újabb éves jegyet ugyanoda már nem válthat.

A korlátozás kizárólag az éves területi jegyekre vonatkozik, vagyis a horgász a kvóta túllépését követően is jogosult lehet napi vagy heti jegy váltására, ha a halgazdálkodásra jogosult a helyi horgászrendjében erről másként nem rendelkezik.

A horgászattal, halvédelemmel kapcsolatos kérdéseket az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen várja a Nébih, illetve keressék a Nébih Állami Halőri Szolgálatának munkatársai a FeHoVa-n a „G” pavilon 34D standján is várják az érintetteket.

Forrás: Nébih / www.magyarmezogazdasag.hu