Mezőgazdaság

A jövő gabonája: a szója

- Hirdetés
0 SharesAgrárpiac

2018. május 09., szerda • 10:47 A jövő gabonája: a szója

-- Hirdetés

Idén 340 millió tonnányi szójatermés várható világszinten, ami kétszerese a húsz évvel ezelőtti mennyiségnek. A legnagyobb szójatermelők közt az USA és Brazília áll az élen, e két ország együtt csaknem 220 millió tonnát állít elő, míg Argentína évi 50 milliós hozamával a harmadik legnagyobb szereplő. Hárman a világ szójatermelésének 80 százalékát lefedik.

A Világgazdaság weboldalán arról olvashatunk, hogy az Egyesült Államokban szakértők szerint 2017-ben már szójával vetették be a legtöbb mezőgazdasági területet. Mindez arra vezethető vissza, hogy a szója, amellett, hogy húspótló termék, magas fehérjetartalma miatt az állati takarmányok egyik fontos összetevője. A teljes szójatermés közel háromnegyedét haszonállatok táplálására hasznosítjuk.

A bővülő termelés a megugró keresletet igyekszik kiszolgálni: a kínai húsfogyasztás a lakossági növekedésnél nagyobb ütemben terjed, ezért a szójafogyasztás is megháromszorozódott. Így nem meglepő, hogy Kína évi százmillió tonnával a legnagyobb nettó importőr, míg a második helyet az EU foglalja el 14 millió tonnával.

Az EU-n belül Magyarország 600 ezer tonnányi szójaigényének egyelőre több mint 80 százalékát behozatalból fedezi, de az importfüggőség csökkentése érdekében támogatások is ösztönzik a hazai szójatermelőket.

Mivel a GMO-mentes szójáért a tudatos fogyasztók hajlandók prémiumárat fizetni, ezért ez Magyarországon versenyképes termelési stratégia lehet a tengerentúli tömegtermelőkkel szemben.

A búza- vagy kukoricaföldek helyett tömegesen megjelenő szójaültetvények azt jelzik, hogy érdemes szójába fektetni, a szója lehet a jövő gabonája.

agrotrend.hu / VG

nyomtatható verzió küldés e-mailben


0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez