Érdekességek

A karácsony veszélyes lehet kutyáinkra! Hogyan kerüljük el a bajt?

- Hirdetés

A Karácsony kétségtelen, hogy a szeretet ünnepe, de kutyáinkra sok veszélyt rejtegethet, ezért íme pár jó tanács, amivel elkerülhetjük a kedvenceinkre leselkedő veszélyeket, érdemes elolvasni, sok bajt előzhet meg az ember megfelelő elővigyázatossággal.

Pulykacsontok, és maradékok:

Még akkor is, ha a kutya sóvárgó szemekkel kunyerál egy aprócska falatért, meg kell állni, hogy etessük az ünnepi asztalról. A zsíros ételek betegséget okozhatnak, a pulyka csontok pedig sajnos sérülést a belső szervek falán, vagy bélelzáródást.

A maradékkal etetés kiválthat hányást, hasmenést, a zsíros ételek még akár ezenfelül a hasnyálmirigy megbetegedését eredményezhetik a hasnyálmirigy túlzott megnövekedése hatására toxikus enzimek termelődnek, melyek kiszáradáshoz vezetnek.

A rosszul megrágott, szilánkos csontok átlyukaszthatják a belső szervek falát, ami fájdalmas, és nem mellesleg azonnali állatorvosi beavatkozást követel.

Cukormentes sütemények:

Bár a karácsonyi sütemények megfelelő jutalomfalatnak tűnhetnek a kutya számára, mégis tiltólistások. A fő édesítőszer, a xylitol (nyírfacukor) megtalálható a legtöbb cukormentes, alacsony kalóriatartalmú sütiben, és pékáruban.

Fogyasztása a kutyáknál hirtelen vérnyomás-csökkenést eredményez, mely sajnos a veszélyesen alacsony határokat súrolja.

Tünetei: hányás, levertség, koordináció hiánya, rohamok, és a májfunkciók csökkenése.

Csoki:

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a csokoládét bizony távol kell tartani a négylábúaktól. A kakaó stimulálja az idegrendszert és a szívet, pont emiatt a magas kakaótartalmú, azaz „étcsokik” a leginkább elkerülendők.

Ez nem jelenti azt, hogy a többivel nassoltatható az eb! Az elfogyasztott csokoládé túlmozgást, hányást, hasmenést, megnövekedett pulzust, rohamokat, remegést, vagy akár halált is okozhat.

Karácsonyi dísznövények:

A hiedelemmel ellentétben a kedvencként tartott állatok nem képesek megállapítani egy növényről, hogy az ehető-e, vagy sem.

A karácsonyi kaktusz irritációt vált ki a szájban, a fagyöngy, és a magyal fogyasztása pedig mérgező. Hányást, hasmenést és szívritmus zavart okoz.

Alkohol:

Az állatok semmilyen körülmények között nem ihatnak alkoholt, még akkor sem, ha néha sóvárognak a tojáslikőrért, vagy ha alacsony alkoholtartalmú puncsról van szó. Stimulálja az idegrendszert, és hatása magasan túlszárnyalja az embereknél tapasztaltat.

Gyomorrontást, levertséget, koordinációs zavarokat, nehézlégzést, remegést, rohamokat, és kómát okoz, jobb elkerülni!

Csillámpor, és szalagok:

Akármilyen szépen is mutatna karácsonykor az eb egy kis csillámporral befújva, szalaggal a nyakában, ne tegyük ki ennek.

Egy szalag a kutya nyaka körül fulladáshoz vezethet, ha túl szorosra kötjük, vagy ha beakad valahova, és a nagy felfordulásban nem vesszük észre. Elfogyasztva (mert ilyen is előfordul) bélelzáródást okoz.

Elektromos díszek, szalagok, fények:

Néhány kutya előszeretettel rágja meg az elektromos vezetékeket, addig, míg végül a ház összes fényét ki nem oltja. Annak érdekében, hogy megóvjuk a házat a sötétségtől, és kutyánkat az áramütéstől, húzzuk ki a vezetékeket a konnektorból, amíg nem vagyunk otthon.

Az áramütés legjobb esetben csak a száj felsebesedését, megégését eredményezi, egyébként nehézlégzést, rohamokat, és szív-, valamint keringésbeli panaszokat vált ki.

Karácsonyfa:

A tűlevelek és a fenyő önmagában nem okoznak gondot a négylábúnak, ám számos más veszélyforrással találkozhat a fa körül. A karácsonyfát mindig biztonságos helyen kell feldíszíteni, és elhelyezni annak, aki kutyával él.

Gyakran előfordul, hogy az ebnek a család kedvenc üvegdíszével támad kedve játszani, mindaddig, amíg az el nem törik, és meg nem sérti. Ez gyakori probléma, főleg a kölyökkutyás háztartásokban. Mindig legyen jól kikötve a fa, hiszen egy nagyobb testű kutya könnyen feldönti, sérülést okozva ezzel magának, és a bútoroknak is.

Tilos a karácsonyfa vizébe fertőtlenítőszert tenni, ez ugyanis mérgező az állatokra.

Ünnepi rohanás:

Az ünnepek miatti állandó teendők, és a szervezés minden családban ismert tevékenység, de az állandó látogatók, és sürgés-forgás stresszes és kimerítő a négylábúak számára. Bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünknek van-e lehetősége elbújni egy csendes, eldugott helyre, ahol kipihenheti magát. A stressz gyakori kiváltója a hasmenésnek, ingerlékenységnek.

Az idősebb, és beteg állatok még érzékenyebbek a környezet változására, és a magasabb aktivitásra.