Hírek

A kávé titkos, és jótékony hatásai!

- Hirdetés

A kávéfogyasztás valóságos kultúrává nőtte ki magát Magyarországon, ennek ellenére sok cikk került világra a kávé negatív hatásaira rámutatva, eme reggeli finomságnak sok, eddig nem ismert jótékony hatása is van, íme!

Egy koffein nélküli munkanap sokunk számára elképzelhetetlen, de talán a puszta energiánál többet is kortyolhatunk belőle, akár egy csésze kávé is igen jótékonyan hathat szervezetünkre.

Sok kávéfüggő képtelen elkezdeni a napját kedvenc itala nélkül, de lehet, hogy ez nem is káros, sőt talán előnyös is az egészség szempontjából. Néhány kutatás kimutatta, hogy a kávé képes mérsékelni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

Egy tanulmány szerint, pedig minden további csésze kávé hét százalékkal csökkenti a kockázatot. Azt is megállapították, a Parkinson-kórral szemben is védőhatás alakul ki a koffein fogyasztóknál, habár a hatásmechanizmus még nem teljesen érthető.

A kávé a rák kialakulását is befolyásolja, ám sokkal összetettebb módon.

Úgy tűnik, hogy a kávéfogyasztás kis mértékben visszaszorítja a máj rákos elváltozásait, míg más típusú rák esetében a hatás sokkal enyhébb vagy nem is létezik. Néhány nagyobb léptékű tanulmány pedig azt állapította meg, hogy rendszeres kávéfogyasztók tovább élnek.

Vagyis lehet a kávé többet tesz értünk, mint csak tovább hajt munka közben.

Forrás: www.bbc.com