Érdekességek

A kormány szerint nincs miért aggódni, közel 300000 Ft az átlagkereset hazánkban!? Brüsszel is megkapta…

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Nem értik, mi rosszat tettek, hiszen fürdik az ország a pénzben, futja mindenre, így a külföldre “vándorlókat” sem érti a kormány, maradjanak csak itthon!

A KSH tájékoztatása szerint idén júliusban a bruttó átlagkereset 256 900 forint volt, január-júliusban a bruttó keresetek 5,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt a KSH gyorsjelentése szerint.

A nettó átlagkereset júliusban a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 6,7 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 170 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 000 forintra becsülhető.

Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 257 900 forintot ért el, a nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalékos volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 171 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 178 600 forintra becsüli a KSH.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 0,1 százalékos növekedése mellett a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett január-júliusban.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, 526 200 forintot értek el, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig 149 400 forinttal a legalacsonyabbak.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 146 ezren kaptak az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó kompenzációt, ennek összege átlagosan 9600, illetve 9500 forint.

A rendszeres bruttó – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – keresetek 0,1 százalékponttal kisebb ütemben nőttek az év első hét hónapjában, mint a bruttó átlagkeresetek.

A munkajövedelem 5,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Forrás: www.blikk.hu

Csatlakozzon a beszélgetéshez