Érdekességek

A legjobb praktikák darazsak ellen!

- Hirdetés

Talán nem is tesznek annyi kárt, mint a hangyák, mégis sokkal jobban tartanak a darazsaktól, mint akár bármi mástól,  Mindez persze érthető is, főként azon családok esetében, ahol kisgyerek is van, vagy ahol legalább egy ember allergiás a darázscsípésre.

Mint ahogy azonban a legyek, úgy a darazsak betévednek néha a lakásba, ráadásul esetükben a légycsapó is hatástalanabb, hiszen a hadonászások hatására képesek akár dühbe is gurulni. Hogy mégis mit tehetsz ellenük?

  • Mindenekelőtt gondoskodni arról, hogy távol tartsd őket a lakástól. A darázs esetében ezúttal erre a legalkalmasabb az ecetsav vagy a szalmiákszesz, előbbivel mosd át az ablakpárkányt és a küszöböt, utóbbiból pedig önts egy keveset egy bármilyen edénybe. S ezeket az anyagokat ugyanis egyáltalán nem kedvelik a darazsak.
  • Ha már esetleg bent van a lakásban, és hát nincs kedved a kitessékelésével próbálkozni, akkor nem marad más, s mint a hatástalanítás, mégpedig egy kevés hajlakkal. Ha ugyanis ezzel fújod le, akkor azonnal összetapadnak a szárnyai, és mozgásképtelenné válik.
  • Hatékony csapdát készíthetsz például limonádé segítségével is. Készíts egy keveset de az átlagosnál cukrosabbat, talán a citromot el is hagyhatod, és hagyd fedetlen pohárban, kancsóban. Ez nemcsak magához vonzza, de egyben rabul is ejti majd a darazsat.
  • Csapdát akár a limonádén kívül ecet, sör, s valamint cukor keverékéből készíthetsz. A hozzávalókat olyan arányban keverd össze, hogy sűrű egyveleget kapj, töltsd a kész folyadékot befőttesüvegbe. A cukor az üvegbe vonzza majd a darazsat, a benne lévő egyveleg pedig hatástalanítja majd.

Jó, ha tudod! Ha mégsem sikerül kiűzni vagy hatástalanítani a darazsat, és esetleg meg is csípett valakit, akkor a csípésre tegyél szódabikarbóna-oldattal átitatott borogatást, és vagy szoríts rá frissen félbevágott hagymát. Ha a duzzanat ennek ellenére mégsem javulna, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

Érdemes azt is tudni, hogy allergia esetén sokszor nem elég a kalcium, sok esetben csak lidocain segíthet injekció formájában, ez nagyon fontos!

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.