Érdekességek

A legjobb praktikák szúnyogok ellen!

- Hirdetés

Nyáron rengeteg kellemetlenséget okozhat egy-egy lakásba betévedt szúnyog. Valószínűleg sokan átélték már azt a helyzetet, hogy amikor épp álomba szenderülnének, és megszólal egy baljósan zümmögő hang, ami alapján már el is könyvelték, reggelre pár szúnyogcsípéssel gazdagabbak lesznek.

Hogy segítsünk mérsékelni a veszélyt, és ezért összegyűjtöttünk néhány házi praktikát a szúnyogok elleni harchoz.

Citrom, eukaliptusz, szegfőszeg:

A szúnyogok nem szeretik ezeket az illatokat, ezért egy-egy hasonló aromájú illóolaj, mécses vagy gyertya kellemes segítség lehet. Azonban az adagolással vigyázni kell, és mert az olajok tömény, erős illatúak, így túlzott használatuk akár a használójuknak is kellemetlen lehet.

Balkonon is tartható növények:

Számos növény bocsát ki a virágából, vagy leveléből olyan illatot, amely messze távol tartja a vérszívókat. Érdemes például rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát, szegfűszeget, körömvirágot, s vagy éppen macskamentát, dohányvirágot, barátcserjét és kakassarkantyút ültetni a kertbe illetve az ablakpárkányra tenni ezekből néhány cseréppel.

Füstölő:

Akik kedvelik a különféle illatú füstölőket, azoknak van egy jó hírünk a szúnyogok nem szeretik, így ezzel is távol lehet tartani őket.

Almaeset-csapda:

Egy tálka almaecet magához vonzza a szúnyogokat, ezzel a „célszemélyekről” eltereli a figyelmet.

Gesztenye, és diófa főzet:

A két fa leveleiből készült lé lapos tálkába öntve szúnyogűző hatású. Arra azonban igen ügyelni kell, hogy olyan edénybe főzzük őket, amelyet a napi konyhai munkákban nem használunk.

Szárítás:

Érdemes eső után felkutatni a ház körüli megmaradt pocsolyákat meg vizes foltokat, s azokat szétseperni vagy akár homokkal beszórni, és a lényeg, hogy gyorsan kiszáradjon a felület. A kertben már az ültetésnél érdemes figyelni, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző, kiszáradó növénycsoportok, mert az ilyen helyeken szívesen megtelepednek a szúnyogok.

Fokhagyma:

Úgy tűnik nem megalapozatlan a vámpír sztorikból ismert fokhagyma-trükk. Nos, a szúnyogok esetében hatásos lehet, mivel az elfogyasztott fokhagyma “illata” a bőrön kipárologva távol tartja őket.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.