Érdekességek

A legjobb tanácsok kutyatartóknak!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Hazánkban egyre nagyobb teret hódít, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kutyatartás, gyakori, hogy egy háztartáson belül 3-4 kutya is van, így elkerülhetetlenek a konfliktusok, lássuk, hogyan, és mit tehetünk ellenük?

Verekedő kutyák szétválasztás:

Időnként a legnagyobb kutyabarátok is összekaphatnak. Leginkább akkor történnek ilyen összetűzések, amikor a kutyáknak a falkában elfoglalt helyük nem egyértelmű. Verekedés tör ki, ha a falkában alacsonyabb szinten levő kutya kap hamarább ennivalót, mint a magasabb szintnek örvendő eb, mivel az utóbbi ösztönösen védeni fogja az ételt, ami jogosan az övé lenne.

A falka természetes rangsorát megértve, és megerősítve könnyen megelőzhető egy ilyen helyzet.

Fontos, hogy az ember ne sérüljön a verekedésben:

Két verekedő kutya szétválasztása, főleg ha nagy méretű kutyákról van szó, komoly sérüléshez vezethet. A marakodó kutya nem szándékosan harapja meg gazdáját, de nagy eséllyel sérülést fog szenvedni, ha egy ember benyúl a kutyák közé.

A két harcos szétválasztását soha nem szabad kézzel megkísérelni, biztonságosabb, ha egy lapos tárgyat, egy szemetes láda fedelét vagy egy falapot betenni a kutyák közé.

Ha az utóbbi módszer nem jár sikerrel, sokan addig húzzák a kutyát a farkától, amíg abbahagyják a verekedést.

Ez viszont csak akkor működik, ha mindkét kutyára jut egy ember, aki a farkától húzva megpróbálja megszakítani a vitát. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni, mivel a kutya ilyenkor könnyen visszafordulhat és megharaphatja a végtagját ráncigáló ember kezét.

Nem szabad elfelejteni, hogy a verekedő kutyák olyanok, mintha önkívületi állapotban lennének és nem szándékoznak senkit megharapni, egyszerű reflexből csinálják ezt.

Két eszköz, amivel megállíthatjuk kutyák verekedését:

Két verekedő kutyát erős zaj, vagy víz használatával lehet szétválasztani. Ha a dulakodás a szabadban zajlik, hideg vízzel erősen locsoljuk le a kutyákat. Ennek hatására kieshetnek az önfeledt állapotukból és az ellenséges helyzet feloldódhat.

Ha nincs öntözőcső a közelünkben, ugyanolyan hatékony lehet egy vödör víz, vagy vízzel működő tűzoltókészülék.

Kéznél tartható egy duda, vagy kürt, melynek erős hangja meglepheti a csatározó kutyákat, és feloldhatja a feszültséget. Egy ilyen eszköz hasznos befektetés lehet a többkutyás gazdáknak.

A verekedést jobb megelőzni, mint leállítani:

Könnyebb két kutya marakodását félbeszakítani, ha a verekedés kialakulása egyáltalán nem kap esélyt.

A falkavezér a gazda legyen, aki tisztelje falkája tagjainak rangsorát. Ne etesse vagy dicsérje magasabb rangsorú kutya előtt az alacsonyabban elhelyezkedő kutyát, és nem utolsó sorban, ismerje fel a kutyák közt kialakuló feszültség jeleit és válassza őket rögtön szét.

Fontos megelőzni a verekedést, de legyenek a kellő eszközökkel felkészülve, ha két kutya mégis összekap.

Forrás: www.haziallat.hu