Hírek

A legjobb tanácsok téli autózáshoz!

- Hirdetés

Ne érjen váratlanul bennünket, hogy a korábban jó tapadást biztosító útburkolat jegesedés, párásodás, vagy dér lecsapódás miatt síkossá válik. Ahhoz, hogy biztonságosan közlekedjünk időnként jelentősen csökkenteni kell sebességünket.

Téli gumiabroncs nélkül ne is próbálkozzunk autózni, bármennyire is magabiztosak vagyunk.

A jó járművezetői képességek nem pótolhatják azt az előnyt, amelyet a téli utakra tervezett abroncsok nyújtanak. Télen különösen fontos a megfelelő keréknyomás. Tévhit, hogy a kisebb levegőnyomású kerekek jobban tapadnak, ezáltal biztonságosabbak.

A nem megfelelő keréknyomás már önmagában is életveszélyes. Nő a fogyasztás is és fokozottan kopik a gumik felülete. Fontos, hogy az elöregedett téli gumik sem alkalmasak közlekedésre.

Nem csak a barázdák megfelelő mélysége lényeges, hanem az anyag megfelelő állapota is. Ha valakinek nincs pénze négy teljesen új gumira, akkor kettő újat mindenképpen a hátsó kerekekre szereltesse, mert nagyobb a baj, ha a hátsók csúsznak meg.

A jó járművezető csak akkor használja a féket, ha meg akar állni. A tempó helyes megválasztásával, a forgalom ritmusához alkalmazkodással biztosítsa a fékezgetés nélküli folyamatos haladást. Fokozottan igaz ez az állítás a havas jeges úton autózáskor. Csúszós pályán felejtsük el a féket.

A hirtelen fékezéskor sokszor előfordul, hogy ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná válik gépkocsink mozgása, így megfelelő rutin és tapasztalat hiánya esetén jelentősen nőhet a balesetek bekövetkezési lehetősége.

Havas, hókásás úton az előzést különösen meg kell fontolni.

Amennyiben a feltételei adottak, még a manőver megkezdése előtt kapcsoljuk be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor különösen tehergépkocsik esetében nagy mennyiségű latyakos sár kerülhet a szélvédőnkre lehetetlenné téve az előre látást. Kérjük, hogy vezessenek óvatosan!

Forrás: www.police.hu