Érdekességek

A legjobb tippek harcsázáshoz!

- Hirdetés

Magyarországon a harcsa nemes halként van számon tartva. A 100 centiméter alatti példányai horgászati tilalom alá esnek május 2. – június 15. között. Az év további részében a 60 centiméter feletti példányai foghatóak az adott vízre érvényes mennyiségi korlátozások figyelembevételével.

1:

Felszerelés:

Horgok:

Kimondottan ajánlott nagyméretű egyágú valamint hármas horog használata. Utóbbi fajta horog főleg legalkalmasabb arra, hogy csirkemájat vagy egyéb büdös csalit tegyünk rá. Fontos, hogy csalitól függően válasszuk ki a számunkra megfelelő horgot. Pl.: puhatestűekhez egyágú, élőhalhoz kombinálhatjuk egy a hal alá lógatott hármashoroggal.

Horgászbot:

A harcsahorgászathoz általában nagyon stabil bot ajánlott, azonban manapság készítenek kimondottan harcsafogásra alkalmas botokat, csak a horgászmódszert valamint azt kell eldöntenünk, hogy kicsi vagy nagy harcsát akarunk fogni. Bővebb információt a megfelelő botválasztásról már a helyi horgászboltban kaphatunk.

Damil:

Két fajta, fonott vagy monofil damilt választhatunk, azt hogy milyen damilt  is válasszunk, egyértelműen attól függ, hogy mekkora harcsát szeretnénk kifogni. Minél vékonyabbat választunk, annál könnyebben elveszíthetjük a fogást, annál nagyobb türelmet és tudást kíván a horgászat.

A végső siker érdekében általában fonott(multifil) főzsinórt használunk harcsázó felszereléseinken.

Csomók:

Általában Clinch és dupla Clinch csomót javasolják, továbbá a fonott zsinórokhoz jól alkalmazható a bojlis horgászatban is alkalmazott csomó nélküli kötés, hiszen ez egy strapabíró, erős kötés, melyet gyakran alkalmazunk és elsajátítása sem ördöngös.

Csalik:

Típus:

Nagyon sokféle harcsa csali recept létezik, néhányról korábbi írásunkban már volt is szó. A leginkább, és javallott azonban az élőhal és a különböző puhatestűek mivel ezek teszik ki a harcsa táplálékának nagy részét, de felkínálhatunk akár friss csirkemájat(jó csali de macerás mert nem túl horogálló), csalizhatunk marhaszívvel is ez viszont horogálló.

Mindig legyünk felkészültek és ne csak egy féle csalival induljunk útnak, mert lehet, hogy az általunk legjobbnak ítélt csali épp nem válik be. Léteznek műcsalik is nagy választékban, erre majd külön kell kitérnünk.

Szag:

Kísérletezni kell különböző ízesítésű büdös vagy véres csalikkal is. Nincs erre pontos recept, hiszen ami beválik az ország egyik felében még nem garancia, hogy a másik felében is működni fog!

Elhelyezkedés:

Folyók, nagyobb patakok vagy tavak, hogy csak néhányat említsünk a harcsafogásra alkalmas helyekről. Mielőtt nekivágunk érdemes azért alapos kutatást végeznünk, hogy a kiválasztott régióban hol érdemes próbálkoznunk.

A harcsák leginkább alámosott mederrészekben, vízbe dőlt fák, tuskók és/vagy tavak nádszegélye mellett tanyáznak. A nappalt nyugalmi állapotban töltik, azonban főként éjjel táplálkozó, rendkívül jó szaglással rendelkező hal.

Víz típus:

Mindenki mást javasol, ám van, aki azt vallja, hogy nincs jobb hely, mint egy sötét iszapos víz egy hideg napon, valaki pedig a tiszta vízre esküszik. Horgászat előtt érdemes ez után is kutatnunk egy picit, hogy az adott régióban mit javasolnak horgásztársaink és melyik az, ami számunkra ideális.

Idő:

Leginkább kora este, miután már besötétedett érdemes csak elkezdenünk harcsára vadászni. Ilyenkor vállnak aktívvá és kezdenek el élelem után kutatni.

Időjárás:

Enyhén szemerkélő eső kiváló alkalom a harcsafogásra. Próbáljuk meg elkerülni a dörgést, villámlást, hiszen ez az idő sem a harcsának sem pedig a horgásznak nem kedvez. Azonban a nyári fülledt melegben kirobbanó zivatarok előtt fokozódik az aktivitása, idegessé-ingerlékennyé válik, állandó mozgásban van, szinte mindennek odavág, ami elé kerül.

Hőmérséklet:

A harcsafogás esetén nem ajánlott nyáron a tűző napon nagy hőségben próbálkozni és a téli mínuszok is elkerülendők. A leginkább alkalmas hőmérséklet egy hűvös kora reggel vagy este.

Hangok:

A hangos zene és hangzavar általában nem ajánlott a horgászathoz, ez ebben az esetben sincs másképp. Próbáljunk meg a lehető legcsendesebben eljárni a horgászat idején.

Mindenképpen kerülje el a fürdőző embereket és a partról a vízbe követ dobáló gyerekeket is, hiszen ezek elijesztik a halakat.

Mélység:

Harcsára leginkább a sekély 1-1,5 méteres vízben érdemes vadászni. Azonban volt már rá példa, hogy mélyebb vizekben is szép fogások születtek. Az esetek nagy része leginkább a helytől és az időtől függ. Hasznos információ lehet, hogy a harcsa mindig a mély víz felől a sekély víz felé rabol.

Technikák:

A harcsahorgászat leginkább elterjedtebb módszere a stupekes és/vagy felszíni úszós módszer. Azonban pergetéssel és kuttyogatással is szép eredményeket érhetünk el. A választott technika leginkább a helytől, időtől és kedvünktől függ.

Türelem:

A türelem fontos eleme a harcsahorgászatnak. A harcsa szeret játszani a csalival, előfordul hogy eleinte felméri táplálékát, ízlelgeti a csalit.

Kapás során tehát érdemes türelmesnek lennünk, és nem elkapkodva a dolgot, amint biztosak vagyunk abban, hogy teljesen bekapta a csalit, ekkor viszont egy határozott mozdulattal érdemes megakasztani és kezdődhet a harc.

Szerencse:

A szerencse esetünkben, mint minden másban komoly szerepet játszik. Van, aki a kezdők szerencséjének köszönhetően első alkalommal sikeres lesz, azonban előfordulhat az, hogy nem jön össze még egy kapás sem. Fontos, hogy ne adjuk fel, legyünk kitartóak és türelmesek.

Forrás: voices.yahoo.com