Hírek

A legjobb tippek, hogyan csökkentsd jelentősen autód fogyasztását!

- Hirdetés

Az idei évben rég nem látott magasságokba szöktek az üzemanyagárak, így nem is csoda, hogy sok autós azon töri a fejét, hogy miként lehetne kompenzálni a nagy áremeléseket, íme a legjobb tippek, hogyan lehet jelentősen csökkenteni autónk fogyasztását!

Kapcsoljuk le az áramfaló berendezéseket az autóban:

Az, aki sok elektromos fogyasztót használ az autóban, növeli az autó fogyasztását. Általánosan elmondható, hogy 100 watt elfogyasztása 0,1 literrel növeli az üzemanyag-fogyasztást. A szellőztető az autóban például 170 watt energiát fogyaszt, egy hifi erősítő akár 400 wattot is elhasználhat.

A klíma is sok energiát igényel járműmodelltől és a klímatechnikától függően egészen 2 literrel növelheti a fogyasztást száz kilométerenként.  Ezért érdemes odafigyelni, hogy csak akkor kapcsoljuk be, ha valóban hűteni szeretnénk.

Fogyasztást kímélő gumik:

Ezek azok a gumik, melyeknek a gördülési ellenállásuk alacsony és ennek köszönhetően akár 10 százalékkal is csökkenhet a fogyasztás. Noha az alacsony gördülési ellenállás a fékbiztonság és a vizes útburkolati tulajdonságok romlását jelenti, létezik jó néhány gumi, melyek mégis optimális kompromisszumot jelentenek a gazdaságosság és a biztonság között.

Optimális guminyomás:

A túl alacsony légnyomás a kerékben nem csak veszélyes, hanem drága is. A gumik gyorsabban elkopnak és nagyobb a gördülési ellenállásuk, ami növeli az üzemanyag-fogyasztást. Minél nagyobb a nyomás a kerékben, annál könnyebben gurul. Jó kompromisszumos megoldás a biztonság, a spórolás és a komfort között, ha a gyárilag ajánlott nyomást 0,2-03 barral növeljük.

Nyomjuk be a gázpedált rendesen:

A hiedelmekkel ellentétben az takarít meg benzint, aki rendesen rálép a gázpedálra. Ilyenkor ugyanis a fojtószelep teljesen kinyílik, a motor szabadabban tudja beszívni az üzemanyagot, és így jobb hatásfokon dolgozik.

Eközben a sebességfokozatokat ne húzassuk ki teljesen, hanem már közepes fordulatszámon váltsunk feljebb. Így azt a célsebességet is gyorsabban elérjük, amelyen majd a legmagasabb sebességfokozatban közlekedni fogunk.

Alacsony viszkozitású motorolajat használjunk:

Ezek a speciális motorolajok arra hivatottak, hogy csökkentsék a motorban a súrlódást, így a motor kevesebb energiát fogyaszt. A hígfolyósabb olajnak köszönhetően akár 5 százalékkal csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás.

Állítsuk le a motort:

Ha az autónkban nincsen start-stop automatika, a következőre ügyeljünk: minden lámpánál, vasúti átjárónál és dugóban állítsuk le a motort. Ezzel sok üzemanyagot spórolhatunk, még ha csak rövid időre is. Az önindítót ez nem károsítja.

Azonban a motor leállítása után a gyújtást kapcsoljuk rá, hogy például a világítás, az ablaktörlő vagy az index továbbra is működőképes legyen.

Vezessünk előrelátóan:

Főleg a városi közlekedésben bánjunk óvatosan a gázzal és a fékpedállal. Mert aki folyton gyorsít és fékez, túl sok energiát pazarol. Jobb, ha nyugodtan áramlunk a forgalommal. Hasonló érvényes a gyorsforgalmi utakon és az autópályán, itt is spórolhatunk az üzemanyaggal, ha előrelátóan és egyenletesen autózunk, kevés fékhasználattal.

Kerüljük a rövid távú autózást:

A két kilométeres autóút a pékségig sokba kerül, mivel a felmelegedési fázisban a motor sok üzemanyagot igényel. Ezenkívül a katalizátor ennyi idő alatt nem éri el az üzemhőmérsékletet, így még a károsanyag-kibocsátás is megnő.

Rendszeres karbantartás:

Ha a járművünk karbantartásán spórolunk, azt a fogyasztására adjuk ki előbb-utóbb. Mert az eloxidálódott, kormos gyújtógyertyáktól és az eldugult levegőszűrőtől nő a fogyasztás.

A rendszeresen karbantartott fékrendszer és a beállított futómű ugyancsak csökkenti a fogyasztást.

Forrás: www.hvg.hu

Hasznosnak találta a cikket? Osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.