Érdekességek

A legjobb tippek horgászoknak lehűlt vizekre!

- Hirdetés

A közösségi média jóvoltából azonnal közzétehetjük horgászati tapasztalatainkat, fogásainkat és az esetleges nullázásokat is. Ez mindenki számára hasznos lehet, tapasztalatokat, ötleteket és tippeket lehet szerezni ez által.

De ahhoz, hogy a betli helyett a fogásokat tudjuk prezentálni, fontos megismernünk rengeteg olyan apróságot, amely a horgászatainkat sikeressé teheti. Meg kell ismernünk a „zsákmány” életmódját, életciklusát, és a „működési elvét”!

Nagyon fontos tudnunk, a halak hidegvérű állatok, ez azt jelenti, hogy testhőmérsékletük megegyezik a környezetével, nincs saját belső „fűtőmotorjuk”, mint nekünk, embereknek. Ebből adódik, hogy az életműködésük alkalmazkodik a környezethez, a hőmérséklethez, az időjáráshoz, a nyomásváltozáshoz, egyszóval a klímához.

A lehűléssel együtt az életfunkciók lelassulnak, a mozgás, a táplálkozás folyamatosan csökken.

Valamennyit mindig mozognak, de az életük drasztikusan változik ilyenkor. Ilyenkor csapatokba verődve megkeresik a vizek legmelegebb pontjait és ott vészelik át a telet. Ezek általában a legmélyebb pontok a vizekben. Gödrök, árkok, törések alja, stb. Az ősz során feltankolt tápanyagból kell gazdálkodniuk, azzal kell tavaszig átvészelni mindent.

Mi horgászok sem járunk ki annyit kevesebb a bejuttatott kaja is. Az esetlegesen talált táplálékból is csak azok használhatók, amelyekkel több energiát nyernek, mint ami a kereséssel elfogy.

Ilyenkor nagy jelentősége van a magas szénhidrát és fehérje tartalmú csaliknak. A hideg vízben is sikeres horgászathoz fel kell ismernünk ezeket és bármikor kapásra csábíthatjuk kedvenceinket.

A helyválasztás szerepe ilyenkor a legfontosabb:

A sikeres horgászat alapja, a hal ott legyen, ahol horgászunk. Ilyenkor már nem tudjuk odacsalogatni a halakat etetés segítségével, nekünk kell megkeresni őket. Keresnünk kell a mélyebb pontokat, és a telelő helyeket. Ismernünk kell a vizet ahhoz, hogy ezekre rátaláljunk.

Az etetés minősége fokozottan számít:

Már nem lehet egy vödör kukoricával odacsalni őket és kifogni mindet. Magas tápértékű komplex pelletekkel, nagy szénhidrát tartalmú etetőanyagokkal lehetünk eredményesek. Nem véletlenül sikeres ilyenkor a legtöbb helyen a feláztatott minőségi hallisztes pellet!

Etetés mennyisége, és ezt rontják el a legtöbben:

A lelassult életvitel miatt kevesebbet esznek, és a mi fontosabb: lassabban emésztik meg azt. Tehát drasztikusan kevesebbet kell etetni. Hamar eltelnek, és napokig emésztik a táplálékot és akkor nem lehet megfogni őket. Tehát összefoglalva az etetést, keveset kell etetni, de az nagyon jó minőségű, tápanyag dús kaja legyen!

A szerelék finomítása:

Mivel a halak lassan, finoman táplálkoznak, megvizsgálva a kaját, hogy megéri-e nekik az energia befektetést vesződni vele, vagy sem, könnyebben észreveszik a szerelékünket. Ezért aztán ilyenkor a végletekig le kell finomítani az egész rendszert. Nem csak a horgot, hanem az összhangban lévő egész szereléket.

Finom bot, vékony zsinór, előke, pici horog és általában pici csali, általában ez a siker kulcsa. Egy klasszikus fenekező felszerelést nem lehet már az ilyen vizekre lefinomítani. Megszűnik az összhang, ha  törik, szakad, halat vesztünk vele. Ilyenkor legjobb a finom feeder és pickerbot 14-16-os főzsinór, 12-14 horog.

A csalik szerepe ilyenkor különösen fontos. A legtöbb esetben a nagyon apró, 6-8 mm csalikra van már csak értékelhető kapás. Az élő anyag szerepe jelentősen felértékelődik. Rengeteget javíthat, ha a szokásos hajszálelőkés, csalitüskés felkínálás mellé 1-2 szem csonti kerül még pluszba a horogra.

Nagyon fontos különbség van a lehűlő és a felmelegedő vizek élete között. Lehűlő vízben minden lassul, minden állat a túlélésre megy, valahogy átvészelni a hideg időszakot. Egyre kevesebb a tápanyag, egyre inkább romlanak az életkörülmények.

Napról napra egyre keményebben kell küzdeni az életben maradásért. Az éjszaka során lehűlt vizek már nem melegszenek fel nappal, mint tavasszal. A partszéli vizek láthatóan letisztulnak, nincs benne annyi plankton, és a halak sem keverik fel az iszapot.

Ilyenkor a halak a mélyebb helyeket keresik, míg a felmelegedő vizekben inkább a sekélyebb részeken tartózkodnak. A felmelegedő vizekben az újraéledő természet egyre több tápanyagot biztosít, élénkül minden és a tavaszi ívásra készülve önfeledten zabálni kezdenek a halak, gyűjtve az energiát.

Hasonlatos a dolog a filozófiából jól ismert félig teli, vagy félig üres pohár esetéhez. Ugyanolyan hideg a víz, de a természet másként közelíti meg a dolgokat.

Tokfajták:

Ezekre ebben a hideg időben is érdemes horgászni, ugyanis ezek a halak a természetes vizeikben ezen a hőmérsékleten is intenzíven táplálkoznak, mozognak. Így a hideg idő ellenére is megfoghatók, igazi sport élményt okozva.

Általánosságban annyit érdemes róluk elmondani, hogy kedvelik a part menti töréseket, annak mentén folyamatosan mozognak. Ezért legtöbbször szinte láb alól foghatók.

Még egy fontos dolog:

Ha nem sikerül valahol halat fogni 2 lehetőségünk van. Megmagyarázzuk és ráfogjuk a környezetünkre, a halak kapókedvére, az időre, a légnyomásra, arra, hogy nincs hal a vízben, a körülmények ellenünk való szándékos összeesküvésére, vagy bármi alibire vagy elgondolkodunk. Az első megoldás a lelkünket megnyugtatja, de nem visz előbbre.

Sikerült a kudarcunkat valakire, valamire rákenni és mi nyugodtan ülhetünk a nem létező babérjainkon. Végső soron becsapjuk önmagunkat, a környezetünk meg úgysem hisz a magyarázatokban.

Vagy elgondolkodunk, hogy mit rontottunk el:

Rossz helyen, rossz csalival, etetővel próbálkoztunk? Nem próbáltunk változtatni az eleve nem működő dolgokon? Nem volt a körülményekhez igazítva a felszerelésünk?

Lusták voltunk megfelelő helyet keresni? Mert a büfé, a WC olyan messze van onnan? Túl sokat, túl keveset etettünk?

Ez a szemlélet minden esetben előre fogja mozdítani a horgászatainkat. Ötletek jutnak eszünkbe, kipróbálunk dolgokat, módszereket és előbb utóbb rátalálunk a megoldásra. És az, amikor mi halat fogunk és más nem, megfizethetetlen! Soha ne szégyelljünk tanulni, gondolkodni, kísérletezni.

Kívánok mindenkinek fogásokban gazdag horgászatokat a hideg vizekben is!

Szerző: Nagy Tibi

Forrás: www.horgasz-zona.hu