Érdekességek

A legolcsóbb praktikák szúnyogok ellen!

- Hirdetés

Az idei évben a májusi igen csapadékos időjárás miatt rendkívül nagy szúnyoginvázióra számíthatunk, és egyre többen tapasztalják, hogy a légi vegyszerezés talán az embernek többet árt, mint a szúnyognak, íme pár kiváló, filléres, de jól bevált módszer, hogyan szabaduljunk meg a vérszívóktól.

A szúnyogok, milyen apró rovarok, olyan nagy bosszúságot is tudnak okozni, s főleg ha kisgyermeket kell meggyőzni róla, hogy a csípés véresre vakarása nem a legjobb, amit tehet.

Idén különösen sok szúnyogra számíthatunk, például az árvizek után visszamaradó mocsaras, pocsolyás területek kedveznek a szaporulatnak. Persze általános igazság, s hogy vízpartok, nedves területek mellett több a szúnyog, de a tavaktól távol, s lakásunk falai közt sem vagyunk biztonságban az apró vérszívóktól, amik gond nélkül betalálnak a függöny szárnyai között és ezzel éjszakába nyúló vadászat veszi kezdetét.

Kit csíp a szúnyog:

Mivel a szúnyogok egyaránt figyelik a  vizuális, a hőmérsékleti s a szagi ingereket, ezért jobban csípik azt, aki fehérben van, magasabb a testhőmérséklete, s vagy épp erősebben izzad. Így a szabadban sportolók is nagyobb veszélyben vannak, mivel a kibocsátott szén-dioxid (amire a szúnyogok különösen jönnek, lásd a szúnyogcsapdát) és az izzadságszag is vonzza a szúnyogokat.

Célpontok még például a kismamák is, akiknek terhesség alatt magasabb a testhőmérsékletük, vagy épp kisgyerekek, akik mozgékonyabbak, sokat futkároznak.

Hogyan védekezhetünk:

A kémiai szúnyogirtó sprayket könnyű leizzadni, és a kismamáknak ellenjavallt is a használatuk a dietil-toluamid (DEET) tartalom miatt, aminek hatását sok éve vizsgálják. Szembe kerülve vagy lenyelve a szer egyértelműen káros az emberre, s ezért ha kisgyermeke van vagy inkább a természetes megoldások híve, sok más bevált módszert alkalmazhatunk.

Virágok, illóolajok:

A szúnyogokat nem szeretik néhány virág illatát, ezért használjuk ezeket ellenük. Ilyen növények például a citrom, a citronella, a citromfű, a levendula, a macskamenta és az eukaliptusz. Ültessük ezeket a terasz köré, például a citromfüvet, ami igénytelen, semleges, könnyen tartható növény.

Ha cserépbe ültetjük, csak az ablakunkba kell rakni a nyári estéken.

Használhatjuk illóolajukat, cseppentsünk párologtatóba. Alkoholban feloldva a légtérbe permetezhetjük. Ha közvetlenül magunkat akarjuk védeni, tegyünk pár cseppet testápolónkba vagy kedvenc krémünkbe, mielőtt azt magunkra kenjük.

Így elfelejthetjük a szúnyogirtó sprayk bűzét és az illóolajat leizzadni sem olyan könnyű így. Feloldhatjuk kókusz vagy mandulaolajban is, de önmagában csak bőrpróba után használjuk.

A kertben:

A virágültetésen kívül tehetünk néhány előkészületet. Igyekezzünk felszárítani, s elseperni a pocsolyákat, ugyanis azok vonzzák a rovarokat is. Vágjuk rövidre a füvet, a hosszú fű szintén jó terep a szúnyogoknak. Sokaknak lehet táboros tapasztalat, hogy ha a kertben nagy tűz körül beszélgetünk, s az is sikeresen távol tartja a vérszívókat.

Csípés kezelésére:

Sokan azt mondják, a legjobb gyógymód a szúnyogcsípésre az, ha nem veszünk róla tudomást. Ezt talán csak mondani könnyű, ezért vegyünk sorra néhány praktikát.

A patikákban rengeteg készítményt lehet bármikor kapni, s először válasszuk a legegyszerűbb megoldást, a borogatást. Persze ha allergiás reakciónk van, orvosi készítményre lesz szükségünk, de egy jégkockával átdörzsölve érzésteleníthetjük, csillapíthatjuk a viszketést és általában mire az visszatérne, elfeledkezünk róla.

Ha borogatást készítünk, tegyünk a vízbe egy kevés ecetet, ez segít elmulasztani a viszketést, s de például a teafaolaj, és levendulaolaj is sokat segíthet.

Szúnyogcsapda:

Ehhez egy műanyag palackra lesz szükség, cukorra, vízre, élesztőre.  Levágjuk a palack tetejét, ne dobjuk el, még szükségünk lesz rá, az aljába forró vízzel kevert cukrot teszünk, majd még élesztőt teszünk hozzá, hogy szén-dioxidot termeljen!

A levágott palacktetőt fordítsuk, és rögzítsük tölcsért képezve vissza már a palack aljába, ott fognak majd bemenni a szén-dioxid után a szúnyogok, kitalálni azonban már nem fognak.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható akár az oldalon található facebook jelre kattintva.