Mezőgazdaság

A megfelelő oktatási háttérhez elengedhetetlenek a fejlesztések

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. március 10., szombat • 15:13 A megfelelő oktatási háttérhez elengedhetetlenek a fejlesztések

-- Hirdetés

Emelet került a Dr. Entz Ferenc szakiskolára. A velencei intézmény 55 éve meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdasági szakképzésben. A mezőgazdaság növekedési pályára állt, ezt az is igazolja, hogy az agrárszakképző intézményekben tanulók létszáma stabilizálódott.

A magyar mezőgazdaság versenyképessége nagyrészt azon múlik, hogy az agrárszakképzés mennyire gyakorlatias, mennyire képes alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez, hogy a mindennapok kihívásaira fel tudja-e készíteni a tanulókat – jelentette ki a földművelésügyi miniszter a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium beruházásátadási ünnepségén, ahol Tessely Zoltán és L. Simon László országgyűlési képviselők is köszöntőt mondtak.

Az agrártárca közleménye szerint Fazekas Sándor a magyar agrárszakképzés patinás intézményében úgy fogalmazott: hazánkban az agrár- és élelmiszergazdaság további megerősítése elképzelhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítása nélkül.

Nagyon fontos, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét ráirányítsuk a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Az ágazat hazai és nemzetközi versenyképessége nagymértékben függ az azt megalapozó szaktudástól, kiemelten a szakképzés minőségétől.

A miniszter felidézte: a velencei intézmény 55 éve meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdasági szakképzésben, öt éve pedig a Földművelésügyi Minisztérium szakképzési hálózatának része, amelybe mára már 62 iskola kapcsolódott be. Mint fogalmazott, összesen 20 ezer diák tanul a minisztérium fenntartásában lévő intézményekben. A mezőgazdaság növekedési pályára állt, ezt az is igazolja, hogy az agrárszakképző intézményekben tanulók létszáma stabilizálódott. A 2017-18-as tanévben 7830 fiatalt sikerült beiskolázni, ami biztató a jövőre nézve: a mezőgazdaság mára a tanulók számára perspektívát, megélhetést biztosít.

fotó: Fejér Megyei Hírlap

A Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium emeletráépítéssel bővült, amelynek köszönhetően javultak az oktató-nevelő munka körülményei. Az új szinten a már meglévő nyolc mellé további négy szaktantermet, valamint két csoportfoglalkozásokra alkalmas helyiséget, irodákat és más, a minőségi oktatást szolgáló termet alakítottak ki. Ennek köszönhetően a diákok immár a modern előírásoknak és elvárásoknak megfelelő környezetben tanulhatnak – soroltra az agrártárca vezetője.

fotó: Fejér Megyei Hírlap

Mint elmondta, a fejlődés nem áll meg, hiszen újabb pályázat keretében a velencei intézményben energetikai korszerűsítés zajlik majd, amely magába foglalja az összes épület fűtési rendszerének cseréjét, valamint a korszerű és költséghatékony energiagazdálkodást segítő napelemek beépítését.

A hozzávetőleg 280 millió forint értékű projekt munkálatai 2018 áprilisában kezdődnek és októberben fejeződnek be. Ezen kívül TAO pályázati forrásból egy kosárlabdacsarnok épül az iskola területén.

Az emeletráépítés hivatalos záróünnepségén a földművelésügyi miniszter adta át szimbolikusan az intézmény kulcsát.

fotó: Fejér Megyei Hírlap

A gazdától a kistermelőn át a mezőgazdasági gazdasszonyig számos olyan szakember kerül ki a Dr. Entz Ferenc velencei iskolájából, akikre a környéken is nagy szükség van – tudósított az eseményről a Fejér megyei hírportál.

Stossek Balázs, az iskola igazgatója kiemelte:

– Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ez a megújulás ne csak a tárgyi környezet megújulása legyen, hanem pedagógiai, szakmai tekintetben is egy emelettel feljebb lépjünk.

L. Simon László József Attila-díjas író, országgyűlési képviselő külön kifejezte köszönetét többek közt Turcsányi Sándorné nemrég nyugdíjba vonult igazgatónak, akinek az állhatatos küzdelme kellett ahhoz, hogy a beruházás megvalósulhasson.

fotó: Fejér Megyei Hírlap

Majd kiemelte:

– Ez egy nagy múltú, jó tanári gárdával rendelkező iskola, melynek jó esélye van arra, hogy továbblépjen. Erre garancia a térség fejlődése és a város partnersége is.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő pedig a jövőre célozva hozzátette: – A kormány célja, hogy az oktatás mindenütt az országban jó körülmények között, minél magasabb színvonalú legyen, hogy a végzett diákok meg tudjanak felelni a kor kihívásainak. Bizony e cél elérése érdekében az elmúlt nyolc évben volt munka bőven, és van is még sok tennivalónk.

agrotrend.hu / FM, feol.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>