Érdekességek

A nagy szemétsziget eltakarítása – Ocean Cleanup Project

- Hirdetés

Ocean Cleanup Project

A környezetvédelem fontossága megkérdőjelezhetetlen – de túl elfoglaltak vagyunk a mindennapokkal ahhoz, hogy tegyünk is érte valamit. Egy 16 éves srác azonban szánt rá időt és energiát, hogy nekilásson ahhoz, amihez nem sokan mertek. Elkezdte megtisztítani az óceánokat.

Tavaly bemutattuk Ari Jónsson-t, aki igen egyedi ötlettel állt elő a műanyagszemét csökkentése érdekében. Algából készít lebomló palackokat – melyeket meg is lehet enni. Ha elolvasnád, kattints erre a linkre: Lehet, hogy egy izlandi diák menti meg a Földet?

Bár valószínűleg kevesen fogják követni a példáját, szükség van az ilyen fiatalokra, akik nem csak beszélnek róla, hanem tesznek is érte. Jelen cikkünk főhőse Boyan Slat, a még mindig csak 24 éves fiatalember, aki – miután egy Görögországi nyaraláson bűvárkodása során több szemetet látott, mint halat – úgy döntött, hogy elkezdi megtisztítani az óceánokat a felhalmozódott műanyaghulladéktól.

A nagy szemétsziget az óceánban

A nagy csendes-óceáni szemétsziget egy, a tengeráramlatok által összeterelt, vízfelszínen és az alatt lebegő hulladékhalom a Csendes-óceánon, ami hozzávetőleg a nyugati hosszúság 135. és 155., és az északi szélesség 35. és 45. foka között terül el. wikipedia

csendes-óceáni szemétsziget

A nagy takarítás

A tisztitórendszer tulajdonképpen egy hosszú cső, mely kialakítása révén a felszínen lebegő, illetve a felszínhez közel lévő műanyaghulladékot tudja összegyűjteni. A csőrendszer U-alakban lebeg a víz felszínén, és bár eleinte le szerették volna horgonyozni, kiderült, hogy ha ‘magára hagyják’, az áramlatok segítségével arra a helyre jut ahol a szemét gócpontja található.

Szakértők szerint a tengeri élővilágot nem veszélyezteti (bár az apróbb organizmusokat – csigákat, medúzákat a szeméttel együtt begyűjtik), a nagyobb tengeri élőlények egyszerűen elkerülik a felszínen lebegő tisztítórendszert.

ocean cleanup project

Kritikusai szerint a rendszer hibája, hogy ‘mindössze’ a már említett felszínen illetve közvetlen alatta található szemetet gyűjti be, és a mikroműanyag, illetve a mélybe süllyedt szemét kérdése emiatt mellékessé válik.

De ha jobban belegondolunk, az a szemét, amelyet eltávolítottak, többé nem az óceánokban bomlik le, tehát áttételesen erre a problémára is jótékony hatást gyakorol.

A terv, hogy 60, a System001-hez hasonló berendezéssel tisztítsák meg az óceánokat, majd az így begyűjtött szemetet újrahasznosítva (akár sajátmárkás termékek készítésével és eladásával) önfenntartóvá tegyék a projektet.

Amennyiben bővebben szeretne olvasni a megoldásról, az következő linkre kattintva megteheti: Ocean Cleanup Project

A technológia működése az alábbi videón látható: