Mezőgazdaság

A nettó átlagkereset mellett növekedett a kistermelők száma is

- HirdetésHírek

2018. március 24., szombat • 08:49 A nettó átlagkereset mellett növekedett a kistermelők száma is

-- Hirdetés

A Nógrád megyei Karancslapujtőn tartott gazdafórumon és sajtótájékoztatón elhangzott a magyar mezőgazdaság elmúlt hét évhez viszonyított számszerűsített növekedése, illetve hangsúlyt kaptak a térségre jellemző agrártevékenységek és a megvalósuló vidékfejlesztési támogatások.

A 2010 óta eltelt hét évben 72 ezer új munkahely jött létre, és másfélszeresére nőtt a nettó átlagkereset a mezőgazdaságban, az ágazat növekvő pályán van – mondta Fazekas Sándor pénteken az országjáráshoz kapcsolódó gazdafórumon. Ismertette:

a nettó átlagkereset most 153 ezer forint, és 177 ezer forintra az élelmiszeriparban.

A földművelésügyi miniszter összegezve az elmúlt időszakot elmondta: növekedési pályán van a mezőgazdaság, kibocsátása 50 százalékkal nőtt az elmúlt hét évben, a növénytermesztésben 63, az állattenyésztésben 40 százalékos a növekedés, ez az Európai Unióban a három legjobb teljesítmény között van.

Az agrárexport 5,2 milliárdról 9 milliárd euróra nőtt, ez nagyjából a magyar teljes kivitel egyharmada, az agrárexport a gépipari kivitel után a második legnagyobb tétel, a magyar termékek mintegy száz országban vannak jelen – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy míg

korábban ötezer kisteremelő volt, a számuk már meghaladja a 12 ezret.

Fazekas Sándor arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Nógrád az ország egyik legerdősültebb területe, amely lehetővé teszi a korszerű erdő- és vadgazdálkodást, illetve komoly lehetőségeket hordoz a természeti, táji látnivalókhoz kapcsolódó turizmus.

fotó: Pixabay

Kiemelte többek között a nógrádi gasztronómiát, a mézet, a lekvár készítést, a tej feldolgozást, mint bevételi forrást. Az elmúlt években meghirdetett

vidékfejlesztési pályázatok is azt a célt szolgálták, hogy minél magasabb szinten dolgozzák fel a helyben megtermelt javakat,

és juttassák el a megyeszékhelyek, városok piacaira – mondta.

Balla Mihály (Fidesz), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy

a megye területfejlesztési forrásokból 41 milliárd forinttal rendelkezik,

és mint mondta, nincs olyan település, ahol ne történnének beruházások, legyen szó bölcsőde-, óvoda-, energetikai fejlesztésről, csapadékvíz-elvezetésől vagy kerékpárút építésről. Kitért arra is, hogy a vidékfejlesztési programokon keresztül 9 milliárd forint érkezett a térségbe.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>