Érdekességek

A probléma kezelése nem tűr halasztást

- HirdetésVadgazdálkodás

A probléma kezelése nem tűr halasztást2018.03.22

-- Hirdetés

Vadkár miatt védelmi szolgálat létrehozását kezdeményezték a balatoni önkormányzatok.

A Balatoni Szövetség levélben fordult a földművelésügyi miniszterhez a belterületen egyre nagyobb számban felbukkanó vadproblémák megoldása érdekében. A szövetség (BSz) vadvédelmi szolgálat létrehozását indítványozza, melynek legfontosabb teendője a belterületen felbukkanó vad befogása, illetve a lakosság tájékoztatása lenne.
A balatoni önkormányzatokat tömörítő szövetség elnöke közölte, a napokban továbbították a levelüket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Kifejtette, országos szintű problémáról van szó, amely a kiemelt üdülőkörzetben azért jelentkezik hatványozottabban, mert vízparti, természetközeli településekről van szó, ahol a belterületek is kedvező életteret nyújthatnak a vadnak.
“Mivel a panaszok száma folyamatosan nő, a probléma kezelése nem tűr halasztást” – fogalmazott a BSz elnöke.
Megoldást keresve a szervezet szakmai fórumokat szervezett az elmúlt két hónapban a Balaton körül. Meghívták az érintett település vezetőin túl az illetékes hatóságokat, vadásztársaságokat, a vadászkamarát, valamint a témával foglalkozó szakembereket, kutatókat is.
A Balatoni Szövetség elnöke szerint az elsőrendű feladat a belterületi vadgazdálkodás jogi hátterének megteremtése, illetve a belterületeken felbukkanó vad tulajdonviszonyának meghatározása. A polgári törvénykönyv szerint a belterületi vadkár megtérítésére a vadásztársaság kötelezhető, amelynek a területéről a
vad a településre tévedt, ez azonban nem egyértelműsíthető, és nem is bizonyítható.
A lakott területekre tévedt vad kezelése azért is nehézkes, mert a vadászatra jogosultak csak a számukra kijelölt vadászterületen gazdálkodhatnak. Bár van lehetőség egyedi kilövési engedély kiadására, azonban ez a BSz állásfoglalása szerint túl veszélyes. Az új szolgálat segítene abban is, hogy a településeken a jövőben csak élve befogás történhessen.
A Balatoni Szövetség szakmai javaslatokat tett, melyekben a következő pontokat határozta meg: a vadásztársaságoknak a túlzottan elszaporodott vadállomány mérséklése érdekében lépéseket kell tenniük; a hegyközségeknek az elhanyagolt szőlők tulajdonosait, az önkormányzatoknak az elhanyagolt ingatlanok
tulajdonosait kell rábírniuk a területük rendbetételére; a lakossággal, üdülőtulajdonosokkal pedig meg kell értetni, miért ne etessék a vadat.
Mindeddig Gyenesdiáson az elmúlt két évben 62 vaddisznót gyűjtöttek be a zagyterekről, Fonyódon az elmúlt másfél évben 20 rókacsapdát helyeztek ki, amivel 46 állatot fogtak be és szállítottak el a vadászok.
Balatonőszödön egy bejáró szarvascsapat okoz riadalmat és kárt. Révfülöpön 3 őzet, 2 szarvast, 28 vaddisznót gyűjtöttek be az utóbbi időkben. Három délnyugat-balatoni kistelepülésen a rókák mellett aranysakálok és dolmányos varjak kilövésére is kértek már engedélyt, amibe a sportvadászok is besegítettek. Örvényesnél a kutyasétáltatás vált veszélyessé bizonyos helyeken a vaddisznók miatt, a közútra kitévedő vad pedig járművekben is okozott már kárt. Legjellemzőbb vadkár a konyhakertek, gyepek feltúrása, kerítések megrongálása, gyümölcsösök tönkretétele, a termés elpusztítása, hulladékgyűjtők dézsmálása és egyéb rongálás.

Forrás: Veol-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>