Mezőgazdaság

A rossz táplálkozás minden formáját fel kell számolni

- HirdetésÉlelmiszergazdaság

2018. március 08., csütörtök • 08:52 A rossz táplálkozás minden formáját fel kell számolni

-- Hirdetés

Megkongatta a vészharangot az elhízás miatt az ENSZ FAO főigazgatója Latin-Amerikában. Az éhezés is jelen van, bár ez felszámolható lenne.

Az éhezés elleni harc folytatására és ezzel együtt az elhízás és túlsúly további terjedésének megállításáért az élelmezési rendszerek „radikális átalakítására” szólította fel Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőit José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

Nem az éhezés az egyetlen aggodalmunk ebben a térségben, ahol az öt év alatti gyermekek 7 %-a és a felnőtt korú lakosság 20 %-a túlsúlyos, mondta a FAO regionális konferenciájának megnyitóján. A háromnapos eseményen Latin-Amerika és a Karib-térség mind a 33 országa jelen van.

Friss, helyben termett ételt kellene fogyasztani a túlságosan feldolgozott élelmiszer helyett,

tanácsolta, hozzátéve, hogy a túlsúly és elhízás egy „globális járvánnyá” nőtte ki magát, ami a fejlődő és fejlett országokat egyaránt sújtja.

A FAO adatai szerint világszerte mintegy 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos és 650 millió elhízott. Latin-Amerikában, ahol 96 millió felnőtt elhízott, kiemelkedően rossz a helyzet.

A Latin-Amerika és Karib-térség példát statuált azzal, hogy 2015-ben a világ nagy területi egységei között elsőként csökkentette arányában és reálértékben is a nemzetközi fejlesztési célokban meghatározott mértékben az éhezést, emlékeztetett Graziano da Silva.

Ez elmúlt három évben azonban 40 millióról 42,5 millióra emelkedett az éhezők száma. Hogy ez a trend visszafordítható legyen, az országoknak hatékonyabb szociális, gazdasági és a termelést szabályozó politikákat kell kidolgozni.

A szociális védőhálót és a családi gazdálkodók támogatását kombinálva fejlődhet a vidék és gazdaságilag élőbbé válhat, ezzel csökkentve a vidéki szegénységet és az alultápláltság minden formáját,

mondta a FAO főigazgató. Erre jó alkalom a 2019-ben kezdődő Családi gazdálkodás évtizede, amit a közelmúltban hirdetett meg az ENSZ.

A klímaváltozás rajta hagyja nyomát a világ élelmezési és mezőgazdasági rendszerein, ám a közelmúlt természeti katasztrófái, mint a mexikói földrengés vagy a Közép-Amerika partjai mentén tomboló hurrikánok azt mutatják, Latin-Amerika és a karibi térség kitettsége különösen nagy.

A FAO ezért azt tanácsolja a térség országainak, hogy

tegyék mezőgazdaságukat alkalmazkodóvá az éghajlatváltozás hatásaihoz, és mindezt úgy, hogy közben a vidéki szegényekre is figyeljenek oda.

A biológiai sokféleség megőrzése, ami itt mind a növény-, mint az állatvilágban különösen gazdag, szintén fontos a gazdálkodás, élelmiszertermelés és a turizmus szempontjából, mondta Graziano.

agrotrend.hu / FAO

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>