Mezőgazdaság

A szatmári malacok a városból is felnevelhetők

- Hirdetés Hirdessen Ön is az idojosdas.hu weboldalon! Kapcsolat
0 SharesÁllattenyésztés

2018. február 12., hétfő • 11:45A szatmári malacok a városból is felnevelhetők

A cégénydányádi farmon hizlalt állatok sorsa webkamerán is követhető.

Az utóbbi években megszaporodott azon kezdeményezések száma, amelyek célja közelebb hozni a vidéki és a városi életet. Ma már nem jelent különösebb kihívást a nagyvárosok lakóinak, ha tanyasi körülmények közt felnevelt csirkét, tojást vagy kiskertekből származó zöldségeket és gyümölcsöket szeretnének beszerezni – írja a Magyar Idők.

Egy tavaly ősszel indult program részeként pedig ma már akár a nappali kényelméből is felnevelhető – virtuálisan – egy kismalac. A 2017 augusztusában alakult Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet a magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítését tűzte ki célul.

A cégénydányádi farmon a szövetkezet sertésbértartást vállal, a programhoz csatlakozók pedig tetszőleges számú malacot vásárolhatnak és hizlaltathatnak fix költségért. A Legyen malacod! program honlapja szerint a malacokat 45 ezer forintért lehet megvásárolni, a hizlalási költség pedig havi bontásban szintén ekkora összeget tesz ki.

fotó:123rf

A szövetkezet vállalja az állatok ellátását, felnevelését, a malac fejlődését webkamerán keresztül bárki online követheti, és többek között meghatározhatja azt is, hogy mikor engedjék ki az állatot.

Szabó Zsolt, az egyik ötletgazda elmondta:

a megbízható, jó minőségű magyar sertéshúsra egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai piacon. A fogyasztók biztosak akarnak lenni abban, hogyan tartották az állatot és miként kezelték a húst a feldolgozók.

A szövetkezet a hizlalást vállalja, a disznóvágás a tulajdonosokra hárul. A helyiek azonban ebben is segítenek, a környékbeli vendégházakban fel lehet dolgozni az állatokat, a szakembereket pedig a szövetkezet biztosítja. Ezzel a falu turizmusát is erősítik, további fejlődési lehetőséget adva a térségnek.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

Share
Tweet
+1
0 Shares
WordPress Security