Érdekességek

A természet legcsodásabb időjósai!

- Hirdetés
0 Shares

Társadalmunkban egyre inkább a digitalizáció, modernizáció jellemző, és ezért az utóbbi években sajnos az emberek egyre inkább eltávolodtak a természettől, pedig a természet csodás, s pótolhatatlan, csak úgy mint a Földön élő állatok, és növények, melyek kiváló időjósok, lássuk a legérdekesebbeket.

Itt van például mindjárt a feketerigó, melyről köztudott, hogy egy igen alacsony vérmérsékletű madár, s például a galambokhoz, vagy például a verebekhez képest nyugodt természetű.

Többnyire a földön ugrál, bogarakat, gilisztákat gyűjt, igaz néha a termést is megdézsmálja.

Hangot csak nagyon ritkán ad ki, amikor a földön tartózkodik, főleg a macskák miatt nagyon óvatos.

Megfigyeltem, hogy nyári zivatarok közeledtével teljesen elveszíti önuralmát, pánikba esve össze-vissza röpköd a levegőben, bizony nem találja a helyét. Ennek az egyik lehetséges oka hogy a feketerigó például nem úgy fészkel, mint a galamb, fedett helyre, és amikor megérzi az esőt, nem tudja mihez kezdjen.

Ez magyarázhatja fordított esetben a galambok nyugodtságát és előtt, nekik nincs mitől félniük, s hiszen fészküket 90 %-ban fedett helyre, például magtárak aljába építik, ahol védve vannak a viharoktól.

Szóval megállapítható az, ha feketerigót láttok hangosan csivitelni, és tébolyultan röpködni, valószínűleg 30 percen belül eső várható, így érdemes megfigyelni ezeket a madarakat, főleg eső előtt.

A növények közül a diófát emelném ki, mely szintén kiváló időjós.

Orosházától nem messze van egy nyaralónk. Borzasztó nyári hőségben biztosan előfordult mindenkivel, hogy leült a diófa tövébe kicsit hűsölni. Én is sokszor így tettem, azonban egy idő után az tűnt fel, s hogy a diófa levelei nem minden nap egyformán ragyognak.

Több hétig górcső alá vetettem a diófát, ekkor már voltak megfigyeléseim, tapasztalataim.

Így egy kimondatlan törvényszerűségre jöttem rá.

A diófa ugyanúgy anyagcserét folytat, mint az emberek. Folyadékot vesz fel, és és időnként kiengedi.

Azzal a különbséggel, ha a diófa megérzi, hogy szárazság jön, levelei alaposan megduzzadnak, mint akár a majomkenyérfának, és elraktározza a létszükségletű vizet, levelei ragyogóbbak, fényesebbek lesznek.

Ha csapadékot okozó frontot, vagy ciklont érez közeledni, kiengedi leveleiből a felhalmozott vizet, akkor levelei már nem duzzadtak, és nem ragyognak fényesen, a diófa 8 órával hamarabb jelzi előre az esőt, de vigyázat, nem minden fa alkalmas erre a megfigyelésre.

Amennyiben hasznosnak találta cikkemet, és szereti a természetet, a cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

A cikket írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares