Egészség

A természet patikája! Melyik méz milyen tünetekre, betegségekre hatásos?

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Az emberiség ősidők óta már felfedezte a méz megszámlálhatatlan jótékony hatását, csokorba gyűjtöttem, hogy melyik fajta méz milyen tünetek, betegségek esetén alkalmazható!

Akácméz:

Az alacsony savtartalmú akácméz sokáig megtartja folyékony állagát. A szervezetben lassan szívódik fel. Vércukorszint szabályozására is bevethető, ugyanakkor meghűlés esetén a legjobb választás, mivel szájüreg-, garat-, torok-fertőtlenítő, és köhögéscsillapító hatású. Gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is használható.

Erdei méz:

A növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a kis rovarok. Virágportartalma azonban elenyésző. Sötét színű, sokáig folyékonyak marad. Magas ásványi anyag tartalmával emelkedik ki a többi méz közül, és ezért nagyon egészséges az egész szervezet számára.

Édeskömény méz:

Sötétbarna, kissé dió ízű. Főleg emésztést elősegítő hatása miatt fogyasztják gyógyászati céllal. Általában enyhíti az emésztéssel járó kellemetlen tüneteket.

Fenyőméz:

Az ásványi anyagokban gazdag fenyőméz főleg légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására javasolt, mivel fertőtlenítő és vizelethajtó egyben. Nyugtató hatása is említésre méltó.

Galagonyaméz:

Ezt a világos színű mézet nem érdemes sokáig tárolni, mert hajlamos a kristályosodásra. Szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél viszont ez a legjobb választás cukor helyett. A vérnyomás optimalizálásában segít.

Gesztenyeméz:

Színe a sárgástól a barnásig változik. A szelídgesztenyék virágzásakor gyűjtik a méhek. A magas ásványi anyag tartalmú mézet roboráláskor, étvágytalanság, vérszegénység esetén érdemes bevetni főleg, de visszértágulatnál, érgyulladásnál is érdemes fogyasztani. Trombózisra hajlamosak megelőző céllal fogyaszthatják. Visszérkrémek gyakran tartalmaznak gesztenyekivonatot.

Hársméz:

Jellegzetes hárs illatú, pikáns, nehezen kristályosodó méz. Köhögésre, hörghurutra, idegességre és álmatlanságra javasolt fogyasztása, de görcsoldó, fertőtlenítő hatását is érdemes kihasználni. A benne lévő kolin gátolja a zsírlerakódást, ezért érelmeszesedés megelőzésére is bevethető. Téli hűléses megbetegedéseknél hársfateához a legideálisabb édesítőszer, mivel a tea és a méz erősítik egymás hatását.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Csatlakozzon a beszélgetéshez