Mezőgazdaság

A tilalmi időszaknak vége, de ne szaladjon még trágyázni!

- HirdetésSzántóföld

2018. február 22., csütörtök • 16:37 A tilalmi időszaknak vége, de ne szaladjon még trágyázni!

-- Hirdetés

Bár véget ért a hivatalos trágyázási tilalmi időszak, ugyanakkor az időjárás miatt továbbra sem szabad a termésnövelő anyagokat kijuttatni.

A nitrátérzékeny területeken, a felszín alatti vizek nitrátszennyezéssel szembeni védelme érdekében, minden év október 31. és február 15. között téli trágyázási tilalom érvényes (kivéve az őszi kalászosok fejtrágyázását, ami már február 1-től engedélyezett). A tilalom nem csak a szerves- és műtrágyákra vonatkozik, hanem minden nitrogéntartalmú anyagra, így a komposztokra és egyéb termésnövelő anyagokra is.

A tilalmi időszak lejártát követően továbbra is figyelni kell arra, hogy

a tilalmi határidőn túl is tilos a trágya ki juttatása akkor, ha a talaj öt centiméter vagy annál nagyobb mélységig tartósan fagyott, vízzel telített, valamint az összefüggő hótakaróval borított.

Az ilyen területeken nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem.

A kapcsolódó jogszabályok:

  • 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet – vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről

  • 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet – a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól

  • Jogszabályba Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) 1 – vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezés elleni védelméről 1306/2013/EU parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet

  • 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet – a felszín alatti vizek védelméről

agrotrend.hu / NAK

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>