Mezőgazdaság

A tizedik gyertyát is elfújták a Yara Hungária tortáján

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. április 13., péntek • 10:29 A tizedik gyertyát is elfújták a Yara Hungária tortáján

-- Hirdetés

Születésnapot ünnepel a Yara Hungária Kft.! 10 évvel ezelőtt vettek búcsút a Kemira GrowHow-tól, a műtrágyapiac addig is meghatározó beszállítója pedig új köntösbe öltözött, új termékeket, új stratégiát és új szemléletet hozott magával. Éri Ferenc kereskedelmi igazgatóval beszélgettünk.

A jelentős évfordulók óhatatlanul is magukkal hozzák a visszatekintés pillanatait.

A Yara Magyarországon nagyon jó alapokkal indult 2008. márciusában annak köszönhetően, hogy felvásárolta az akkor több mint tíz éve hazánkban tevékenykedő Kemira GrowHow Kft.-t. Ekkor a Yara a világ első számú, míg a Kemira GrowHow Európa meghatározó műtrágyagyártó vállalata volt. Ezzel az akvizícióval a Yara Európában is nagyobbá vált, világszinten pedig még tovább erősítette a pozícióját.

Éri Ferenc, kereskedelmi igazgató – fotó: agrotrend.hu

Szaktanácsadó kollégáink – mondhatni egyedülálló módon – tíz éve velünk vannak, sőt az utóbbi két esztendőban ketten is csatlakoztak hozzánk, egy új kolléga pedig éppen a héten kezdett. A Yara 113 éves fennállása alatt felhalmozott tapasztalatával a hátunk mögött kijelenthetjük, hogy a határ a csillagos ég! Akkora tudással, mint amit a Yara a magáénak tudhat, gyakorlatilag bármit megvalósíthatunk a piacon.

Milyen irányba tart a kutatás-fejlesztés?

Eljutottunk arra a szintre, hogy kiválóak a termékeink és szolgáltatásaink, amelyek magas minőségét stabilan tudjuk teljesíteni. A fejlesztési céljainkat a gazdálkodók igényei határozzák meg, olyan eszközöket szeretnénk a kezükbe adni, amelyekkel még inkább optimalizálható a műtrágyázás folyamata, így pedig még tovább növelhető a profitabilitás.

A gazdálkodók szemlélete hogyan formálódott a kezdetekhez képest?

Van egy kör, ami hatalmasat változott – pozitív irányba! Azok, akik igazán intenzíven gazdálkodnak, felismerték, hogy jó minőséget és magas termésátlagot csak magas befektetéssel lehet elérni. Ennek ellenére még mindig nagyon el vagyunk maradva a nyugat-európai szintektől, elég, ha megnézzük a magyarországi műtrágyázási felhasználásról szóló statisztikákat.

Tíz éve ugyanaz a csapat – fotó: agrotrend.hu

Elsősorban a nitrogén, foszfor, kálium egymáshoz viszonyított aránya problémás. Továbbra is erősen nitrogéntúlsúlyos a hazai felhasználás, hiszen a magyar gazdák közül sokan elsősorban a mennyiségre törekednek. Bízunk abban, hogy a foszfor és a kálium szerepe a minőségbeli tényezők miatt még hangsúlyosabb lesz.

Ha tíz év múlva beszélgetnénk a Yaráról, mik volnának azok az eredmények, amelyeket büszkén emelne ki?

Három fókusz termékcsaládunk van jelenleg: a YaraVitaTM lombtrágyacsalád, a YaraLivaTM kálcium-nitrát, illetve a YaraMilaTM NPK műtrágyák. Ezek még további dinamikus térhódításáról szeretnék beszámolni majd. A legnagyobb növekedési potenciált a lombtrágyákban látjuk, a 2009-es szintünknek a kilencszeresét szeretnénk 2027-re elérni. Ez egy szép nagy szám, de a többi termékünk esetében is ambíciózus elképzeléseink vannak.

Stratégiánk fókuszpontját egyébként szeretnék levinni egészen a termelői szintre, ami a végfelhasználókkal való még intenzívebb kapcsolattartást jelenti, szigorúan megtarva az eddigi, kereskedőkön keresztül történű értékesítési rendszert.

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>