Érdekességek

A világ legdrágább pizzája – nem hiszed el, mennyibe került!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_opacity=”0.5″ border_style=”solid” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

A világ legdrágább pizzája

Még 2010 májusában történt, amikor egy amerikában élő magyar programozó úgy döntött, hogy a technológiai fejlettséget demonstrálandó, bitcoinnal (egy akkoriban bevezetett ún. kriptovalutával) fizetve rendel két pizzát.

 

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” top_margin=”10px” bottom_margin=”10px” alignment=”center” /][fusion_accordion hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility”][fusion_toggle title=”Mi az a kriptovaluta?” open=”no”]

A wikipédia cikke szerint:

kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is.

A Bitcoin a legelső és legismertebb kriptovaluta, 2009-ben került kibocsátásra egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert ember által. Azóta számos kriptovaluta jelent meg a piacon. Ezeket gyakran altcoinoknak is nevezik, a Bitcoin+alternative szavak összekapcsolásának eredményeként. A Bitcoin és alternatívái decentralizáltak a hagyományos, centralizált bankrendszerrel szemben. A decentralizált ellenőrzés a blockchain használatához kapcsolódik, mely egy elosztott főkönyvi technológia. Lényege, hogy az egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak fogadni és küldeni mindenféle központosítás nélkül.

[/fusion_toggle][/fusion_accordion][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” top_margin=”10px” bottom_margin=”10px” alignment=”center” /][fusion_text]

Mivel akkor még nem lehetett közvetlenül ezzel a kriptovalutával fizetni, egy fórumon keresett valakit, aki segít neki, és átváltja a kriptovalutáját amerikai dollárba (vagy pizzába):

„Fizetek 10,000 bitcoint két pizzáért. Lehetne 2 nagy pizza és akkor marad még holnapra is. Szeretek meghagyni és később nassolgatni belőle. Akár Te is készíthetsz egy pizzát és elhozhatod hozzám, vagy rendelhetsz egy pizzafutártól, de azt szeretném ha bitcoinnal fizetve kaphassak pizzát, ne kelljen nekem elkészítenem, legyen olyan mint egy reggeli egy hotelben – rendelek, kihozzák, boldog vagyok!”

„Szeretem a hagymát, kolbászt, gombát, paradicsomot, szalámit, paprikát, stb… de csak az alapvető dolgokat, nem kell rá semmi fura halas feltét vagy hasonló. Szeretnék valami egyszerű sajtot rá, akkor talán még olcsóbb is lesz.”

„Ha érdekel, tudasd velem és kitaláljuk a részleteket.”

Persze volt is egy vállalkozó szellemű (brit) srác, aki vállalta hogy vesz főhősünknek két pizzát – és már akkor is jól járt. 10,000 bitcoin akkoriban nagyjából $40 értékű volt, de az angol srác csak $25-t fizetett a két pizzáért, tehát maradt rajta haszna is.

Történetünk viszont itt nem ér véget, ugyanis a bitcoin – nem azonnal persze – hatalmas sikertörténet lett, az árfolyam sok visszaesést követően hihetetlen magasságokban kötött ki.

Most már biztosan várod, hogy valami hatalmas összeg jöjjön ki a végére, ugye?

De erre akkor sem számíthattál: A bitcoin árfolyama a bejegyzés írásának pillanatában ugyanis pontosan 8152 amerikai dollár. Már úgy értem, hogy egy darab bitcoin kerül ennyibe.

Ha nem akarsz matekozni, az a két pizza ennyibe kerülne, ha ma fizetne érte 10,000 bitcoint:

10,000 x 8152 = 81,520,000 USD

Ez jó magyar forintban kifejezve:

21.6348195 Milliárd Forint

Főhősünk reakciója erre csak annyi volt egy későbbi, a New York Times-nak adott interjú alkalmával:

„Akkoriban a bitcoin értéktelen volt és az ötlet, hogy pizzát vegyek belőle eszméletlen menő volt”

Ahogy mondják: könnyen jött, könnyen megy.

Ettől kezdve nevezik május 22-ét bitcoin pizza napnak.

Képünk illusztráció – a cikket a Business Insider UK oldalán találtuk.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Csatlakozzon a beszélgetéshez