Mezőgazdaság

A vízkérdés nem távoli kontinensek ügye

- Hirdetés
0 SharesFenntarthatóság

2018. március 22., csütörtök • 17:04 A vízkérdés nem távoli kontinensek ügye

-- Hirdetés

Az édesvíz védelme, a vízgazdálkodás a XXI. század legnagyobb kihívása, amely már most is érezteti a hatását, és a klímaváltozás csak az egyik veszélyforrás.

A víz világnapjának a célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a tiszta víz fontosságra. Ilyenkor szokás felidézni a valóban elborzasztó globális adatokat: a világon 2,1 milliárd ember nem jut hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez, miközben naponta 700 gyermek halálát okozza vízhiány. Azt is tudjuk, hogy az életben maradásukhoz elég lenne 4-5 liter, miközben egy magyar ember naponta 130-150 liternyi tiszta vizet folyat el.

A Zöld Válasz egyesület a jeles nap okán arra figyelmeztet, hogy a vízkérdés egyáltalán nem távoli kontinensek ügye.

Magyarország ivóvizét 94-95%-ban felszín alatti vizekből nyeri, ám továbbra sem fordítunk elegendő figyelmet a talajvíz védelmére, sok esetben elérte már a vízbázist ipari szennyeződés.

Az egyesület azt írja: elvárjuk a politikai döntéshozóktól, hogy fejlesszék a magyar vízgazdálkodást, egy összehangolt intézkedési csomagra lenne szükség. Szigorúbb kontroll alá kell venni a kibocsátókat, és ahol arra szükség van, korszerűsíteni kell a berendezéseket.

De ez mindaddig lehetetlen az egyesület szerint, amíg Magyarországon nem érvényesül a szennyező fizet elve. Amíg a környezet védelmét baloldali gondolatnak tartjuk, és eltakarítjuk a zöld hatóságokat a nagy beruházások elől, páratlan és stratégiailag fontos vízkészletünket nem tudjuk megvédeni – zárták közleményüket a víz világnapja alkalmából.

agrotrend.hu / Zöld Válasz Egyesület – OS

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>