Hírek

A Waberer’s milliárdos pert indított!

- Hirdetés

A Waberer’s International Nyrt. 36,4 millió euró kártérítést, valamint 11,3 millió eurónyi kamatot követel azoktól a tehergépjármű-gyártóktól, akik ellen még 2017-ben nyújtott be keresetet a müncheni helyi bíróságnál – közölte a vállalat kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Waberer’s az Európai Gazdasági Térségben megvalósult versenyellenes, főleg persze közepes és nehéz tehergépjárműveket érintő, összehangolt árazás miatt 2017 júliusában benyújtott megállapítási keresetet alakítja teljes körű keresetté.

A vállalat keddi közleménye szerint a kereset összegszerűségének alapjául egy versenyjogi közgazdász által a tehergépjármű kartell túlárazásának mértékéről készített részletes kárszakértői vélemény szolgál. Közölték, az alperesek érdemi ellenkérelmükben a bíróságtól a kereset elutasítását kérik.

A peres eljárással kapcsolatos részleteket a Waberer’s a peres eljárás kezdeményezésének napján tette közzé a honlapján, írták.

A Waberer’s korábban azt is közölte, hogy a logisztikai és fuvarozó cégnek jelentős kárt okozhatott az Európai Unió versenyjogának megsértése.

A Waberer’s és annak jogelődei 1997 januárjától kezdődően több ezer kamiont lízingeltek és vásároltak különböző kartellek részvevőitől.

Valamint eredeti keresetben a Waberer’s hivatkozik az Európai Bizottság 2016. július 19. napján hozott határozatára, amellyel még akkor rekord összegű bírságot szabott ki a MAN, a Volvo/Renault, a Daimler (Mercedes), az Iveco és a DAF tehergépjármű gyártókra amiatt, hogy kartell keretében összehangolták a nagykereskedelmi listaárakat, az új emissziós technológiák bevezetésének időzítését, valamint ezek költségeinek vevőkre történő áthárítását.

Keresetében a Waberer’s hivatkozik például arra is, hogy az Európai Bizottság határozata kötelező erejű bizonyítékként szolgál a tagállami bíróságok számára arra vonatkozóan, hogy például a versenyellenes magatartás megvalósult és jogellenesnek tekintendő.

Forrás: MTI / hungarokamion.hu