Mezőgazdaság

Afrikai sertéspestis: Megállíthatatlan a kór terjedése

- HirdetésÁllattenyésztés

2018. augusztus 01., szerda • 17:27 Afrikai sertéspestis: Megállíthatatlan a kór terjedése

Romániában egyre több helyen jelentik a betegség jelenlétét.

Rohamosan terjed az afrikai sertéspestis Romániában, ahol már több mint 450 fertőző gócot azonosítottak, a bukaresti kormánynál egymást érik a válságtanácskozások, amelyek a kór terjedésének megfékezését célozzák – közölte az MTI.

Afrikai sertéspestis: Megállíthatatlan a kór terjedése 2
A kórokozó az ország észak-nyugati és nyugati részét, valamint a dél-keleti részét sújtotta leginkább – fotó: Pixabay

A román-magyar határ közelében Máramaros, Szilágy és főleg Bihar megye érintett, ahol már 18 gócpontot fedeztek fel. A dél-keleti részen ennél jóval több van, például a Duna és a Fekete-tenger torkolatánál levő Tulcea megyében több mint 400 gócpontot azonosítottak a hatóságok.

Románia 8 megyéje érintett a 41-ből.

A legtöbb esetben a kórokozó háztáji sertéseket fertőzött meg, 16 esetben vaddisznóknál fedezték fel, 2 esetben nagy sertéstenyésztő farmot támadott meg.

Méreteit tekintve a legsúlyosabb esetet Tulcea megyéből jelezték, ahol egy 45 ezer állatot nevelő farmon bukkant fel a kórokozó, ezért valamennyi állatot el kellett pusztítani.

Emiatt több száz munkahely került veszélybe.

A román sertéstenyésztők érdekeit védő egyesület becslése szerint az idén 30 százalékkal kevesebb sertéshús fog piacra kerülni, mert a román gazdák sietni fognak állataik feláldozásával még mielőtt a kórokozó az ő farmjukon is megjelenne.

A járvány által sújtott gazdáknak piaci áron történő kártérítést ígért a román kormány, amelyeket az állategészségügyi hatóság hét eleji bejelentése szerint a elkezdtek kifizetni.

A Romániával délen szomszédos Bulgária tíz nappal korábban jelentette be, hogy kerítést fog építeni a bolgár-román határ bizonyos szakaszán, hogy megfékezze a járvány terjedését.

Magyarországon egyelőre úgy tűnik kezelve van a helyzet, hiszen nemrég olvashatták az agrotrend.hu-n, hogy az afrikaisertéspestis-veszély ellenére is 53 ezerrel nőtt a hazai sertésállomány, illetve azt is, hogy Ukrajna csak a fertőzött területekről származó hazai sertés termékek kivitelét tiltotta meg.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez