Mezőgazdaság

Agrometeorológia: a baktériumoknak kedvez az idő

- Hirdetés

Legutóbb frissítveElőrejelzések

2018. július 31., kedd • 15:08 Agrometeorológia: a baktériumoknak kedvez az idő

A héten folytatódik a gomolyfelhős, napos idő fülledt meleggel.

Az elmúlt napok igen meleg, de sokfelé csapadékos időjárása kedvező körülményeket teremtett a növényeken megjelenő kórokozóknak és a gyomnövények növekedésének egyaránt. A következő napokban is folytatódik a fülledt, meleg időjárás. A hőség mellett csütörtökig zivatarokra, helyenként felhőszakadásra is lehet számítani, majd a hét második felében csökken a csapadékhajlam, de marad a kánikula – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

Agrometeorológia: a baktériumoknak kedvez az idő 2
Magyarország északi fele a szárazabb – fotó: Pixabay.com

A múlt hét második felében sokfelé alakultak ki zivatarok, melyekből jellemzően 2 és 15 mm közötti mennyiség esett, de főként a középső országrészben előforduló felhőszakadások csapadéskösszegei is csak a 30 mm-t haladták meg. A nyugati országrészben illetve a Tiszántúl egyes területein azonban egyáltalán nem esett.

Így a talaj vízellátottságában továbbra is nagy különbségek vannak az országban.

Általában véve hazánk északi fele a szárazabb, a Kisalföld nagy részén, a Gödöllői-dombság egyes területein illetve Debrecen és Nyíregyháza környékén már régóta nem esett számottevő mennyiségű csapadék. Ennek megfelelően igen száraz a talaj minden rétege ezeken a tájakon.

Agrometeorológia: a baktériumoknak kedvez az idő 3
Első ábra – fotó: OMSZ

Az ország déli felén, főként a Duna-Tisza közén és a Balatontól délkeletre sokfelé hullott jelentős mennyiségű csapadék, így ott, nedves, helyenként sáros a talaj. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével mindenütt 30 fok fölött alakult.

A kukorica zömében a szemfejlődés, a napraforgó pedig a magképződés fenológiai fázisában jár és a jelenleg nedves talajú területek vízkészlete már további csapadék hiányában is elegendőnek látszik a jó termés kialakulásához. A szőlők zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható. Az almánál és a csonthéjas gyümölcsöknél is felgyorsultak az érési folyamatok,

de a fülledt, csapadékos idő több betegségnek is kedvez.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1000 és 1150 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között. A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek.

Az 1. és 2. ábra Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatja be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek. A többlet a megszokottnál sokkal melegebb április és május során gyűlt össze, azóta számottevően nem növekedett.

Agrometeorológia: a baktériumoknak kedvez az idő 4
Második ábra – fotó: OMSZ

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképen a zöldtömeg mennyisége országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga területek kiterjedése, lelassult a vegetáció mennyiségének csökkenése. Az anomália térkép pedig a legtöbb helyen jóval a sokéves átlag fölötti zöldtömeget mutat, és ez az eltérés az elmúlt időszakban tovább nőtt, ami a helyenkénti csapadékos időjárásnak köszönhetően. A vörös foltok a learatott őszi vetések területét mutatják.

Az előttünk álló napokban folytatódik a gomolyfelhős, napos idő fülledt meleggel.

Csütörtökig többfelé kell záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásokra számítani, melyekből az előrejelzések szerint ismét az ország déli felén várható nagyobb mennyiségű, területi átlagban is 10 mm-t meghaladó csapadék. A szárazabb északnyugati régióban most sem valószínű számottevő mennyiség.

Péntektől csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan várhatók zivatarok. Ezzel együtt szárazabb lesz a levegő, ami a gombás betegségek terjedését gátolja. A legmelegebb órákban többfelé légköri aszály is kialakulhat.

Egész héten folytatódik a kánikula 30 fok fölötti maximum-hőmérsékletekkel, de forró nap – ahol a maximum-hőmérséklet meghaladja a 35 fokot – csak kevés helyen fordul elő.

agrotrend.hu / OMSZ

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez