Mezőgazdaság

Agrometeorológia: növekednek a belvízzel elöntött területek

- Hirdetés
0 SharesElőrejelzések

2018. március 06., kedd • 12:34 Agrometeorológia: növekednek a belvízzel elöntött területek

-- Hirdetés

Mozgalmas időjárásban lesz részünk, több front is átvonul fölöttünk, melyek a hét első felében lassú enyhülést, a hét második felében viszont markáns melegedést okoznak majd.

A hétvégére az ország nagy részén összefüggő hótakaró alakult ki, melynek vastagsága a Dunántúl nagy részén és az Alföld legdélebbi részén valamint az Északi középhegység magasabban fekvő területein meghaladta a 10 cm-t.

A hótakaró megvédte a vetéseket a múlt csütörtökön elsősorban délnyugaton kialakult -20 fok alatti fagyoktól, azonban a gyümölcsfákban helyenként jelentős károk keletkeztek.

A hómentes illetve igen vékony hótakarójú területeken néhány tized fokkal fagypont alatt alakul a talaj hőmérséklete, és ezeken a területeken 20 cm mélyen is fagyott a talaj, viszont a talaj melegedése is gyorsabb lesz a héten. A hét végére a talajhőmérséklet az 5 cm-es mélységben már jellemzően 3 és 6 fok között várható.

A hó olvadásával a belvízzel elöntött területek növekedésére kell számítani, hiszen

a legtöbb helyen már telítettek a talajok.

Ez különösen a déli országrészben okozhat problémát, ahol az Alföldön már most is kiterjedt belvízzel elöntött területek vannak, és a hótakaró is számottevő.

Az előttünk álló héten változékony időben lesz részünk. Sok lesz a felhő, de emellett napos időszakokra is számítani lehet.

Kedden országszerte várható csapadék, főként eső, de északnyugaton és a hegyvidéki területeken havas eső. Szerdán és csütörtökön is többfelé kell esőre számítani, majd a jelenlegi számítások szerint pénteken és szombaton csak elszórtan, majd vasárnap ismét sokfelé lesz eső, zápor. Összességében 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű a héten, ami a hóolvadással együtt jelentős víztöbbletet okoz a földeken.

A hét első felében többfelé lesz élénk a szél, majd péntektől a Dunántúlon erős, máshol élénk déli széllel érkezik a melegedés. Az eső, és a déli szél a hegységeink magasabb régióinak kivételével a hét végére mindenütt elviszi a havat.

A hétfő hajnali erős fagyok után a továbbiakban nem várhatók ehhez hasonló éjszakai lehűlések.

A hóval fedett területeken eleinte még néhány fokkal fagypont alatt alakul a minimum hőmérséklet, majd a hétvégére már fagymentesek lesznek az éjszakák. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden még jellemzően 2 és 7 fok körül alakul, majd napról-napra melegszik a levegő, és a hét második felében már mindenütt 10 fok fölött alakul a legmelegebb órákban.

agrotrend.hu / OMSZ

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>