Mezőgazdaság

Agrometeorológia: virágba borulhat a legtöbb gyümölcsfa

- Hirdetés Hirdessen Ön is az idojosdas.hu weboldalon! Kapcsolat
0 SharesElőrejelzések

2018. április 09., hétfő • 18:46 Agrometeorológia: virágba borulhat a legtöbb gyümölcsfa

Az előttünk álló héten végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése így fölgyorsul, a legtöbb gyümölcsfa a héten virágba borul.

Az elmúlt hét első felében napos, száraz, szeles és meleg idő köszöntött be térségünkben. Ez kedvezett a talaj szikkadásának, így a belvízzel el nem öntött területeken a felső 20 cm-es rétegben sokat száradt a talaj. Csütörtöktől szombatig sokfelé esett az eső, de mennyisége többnyire 5 mm alatt maradt. A felhős, csapadékos napokon kissé gyengült a nappali felmelegedés, de vasárnap már országszerte 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet – írja agrometeorológia elemzésében a meteorológiai szolgálat.

A talaj továbbra is telített vízzel, a belvíz továbbra is igen nagy területeket érint,

az Alföld nagy részén és foltokban a Dunántúlon is másodfokú, kevesebb helyen első fokú készültség mellett folyik a védekezés.

A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-es rétegben általában 10 fok fölé emelkedett. A február 1-től összegzett, 6 Celsius fokos bázishőmérséklettel készült, Kaposvárra és Nyíregyházára szóló hőösszeg ábrák szerint hőmérsékletileg el vagyunk maradva a 2017-es évtől, viszont emlékezhetünk a tavaly április közepi erős lehűlésre, amit nem szeretnénk most viszontlátni.

Idén március elején volt egy kisebb fölmelegedés, majd gyakorlatilag március végéig hideg maradt az idő (sokáig vízszintesen halad a görbe, azaz nem gyűlt hőösszeg), a felmelegedés a hónap legvégén érkezett, mely tartósan meg is maradt. Összességében még így is az átlagos értékek fölött járunk, hiszen az április eddig tartósan meleg időt hozott. Az előrejelzés szerint pedig nagyon intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is.

A legújabb NDVI vegetációs index térképek közül az anomália térkép az, amelyik a legtöbb, és szerencsére pozitív információt hordoz. Az ugyanis erősen zöld területeivel az átlagostól jóval fejlettebb vegetációt mutat.

Az előttünk álló héten marad a meleg idő.

A hőmérséklet csúcsértéke végig 20 fok körül, kissé a fölött alakul majd. Éjszakai fagy nem várható.

fotó:MTI

Jellemzősen sok lesz a napsütés, csapadék (zivatar is) 2 hullámban valószínű: kedden és csütörtökön-pénteken, egyébként száraz időre számíthatunk. A heti összcsapadék (április 16. reggelig) a jelenlegi számítások szerint az Alföldön többnyire 2 és 5, a Dunántúlon 10 és 20 mm között valószínű. Ezzel együtt

a belvízhelyzetben jelentős javulás valószínű.

A permetezést több napon is szeles idő zavarja majd, különösen a kedd, a csütörtök, a péntek és a vasárnap ígérkezik szelesnek, főleg a Dunántúlon.

A meleg időben a gyomok is kelésnek, erős fejlődésnek indulnak, a talajban nedvesség ill. meleg bőven rendelkezésre fog állni.

A márciusi hideg idő után érkezett 20 fokos meleg hatására szinte egyszerre virágoznak, borulnak majd a héten virágba a gyümölcsfák. A kötődést lehűlés, fagy nem akadályozza, de a rovarok beporzó munkáját néhány napon az eső és a szél korlátozza majd. Összességében azonban kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa virágzásra.

A talaj hőmérséklete kissé tovább emelkedik majd, komolyabb lehűlés a következő 10-12 nap során nem valószínű, vethető a kukorica.

Az utóbbi napokban elszaporodtak a száraz fű- és bozóttüzek, ezekre a csapadékmentes napokon továbbra is számítani kell.

agrotrend.hu / OMSZ

nyomtatható verzió küldés e-mailben


0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

Share
Tweet
+1
0 Shares
WordPress Security