Mezőgazdaság

Aranyszínű, új lakó érkezett a Nyírjesi Vadasparkba

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. március 31., szombat • 09:22 Aranyszínű, új lakó érkezett a Nyírjesi Vadasparkba

-- Hirdetés

A 15 hektáros Vadaspark kifutóiban a hazai nagyvad fajok eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben láthatóak.

Az Ipoly Erdő Zrt. üzemeltetésében lévő Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark két munkatársa március 29-én, délután féltő gonddal tette le a szállítókosarat az egyik ketrec belsejében. Nyílt a fedél, és a gyönyörű, aranysárga fejű, rendkívül hosszú tollazatú madár óvatosan tekintett körbe új lakhelyén.

Az Ázsiában, főként Kínában, magashegységi környezetben őshonos, de már európai élőhelyeken is megtalálható aranyfácán-kakas hamar feltalálta magát.

Az aranyfácán eredeti hazája Kína, kiterjedésében a nyugati Tibeti-fennsíktól a dél-kínai hegyvidék területeiig igen széles körben elterjedt madár, amely nagyon élvezi a magashegységi, 2000 méter feletti környezetet. Manapság egyes egyedek Európában, Anglia és Skócia kopárabb vidékein is előfordulnak. Feje és szárnyfedője fénylő aranysárga, nyaka sárga. A tojó valamivel fakóbb, szürkés színárnyalatú, és kisebb termetű, rövidebb farokvéggel.

A szürke színárnyalatú tojó előbb furán tekintett otthonának új társára, de

már az első percekben megindult a buzgó ismerkedés a két szárnyas között.

fotó: Nógrád Megyei Hírlap – nool.hu

A vadaspark legújabb szerzeménye lesz az erdők sűrűjében lévő

kis állatkert húsvét hétfői tavasznyitó rendezvényének egyik legnagyobb látványossága.

A szervezők remélik, hogy a mostohábbnak ígérkező időjárási viszonyok ellenére sok család kerekedik fel az ünnepekben és látogat ki a Nyírjes rengetegébe, hogy az aranyfácánokon kívül a többi állatfaj egyedeit, illetve a különleges növényritkaságokat is megcsodálja.

Az aranyfácán az ősi és középkori, császári Kínában hatalmi jelképnek számított, a hivatalnokrétegnél a rang megtestesítője volt, amely jólétet, szerencsét és boldogságot jelentett.

agrorend.hu / nool.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>