Hírek

Árvíz fenyegeti hazánkat!

- Hirdetés

Elmondhatjuk, és hogy az eddig lezúduló, extrém csapadékmennyiség is óriási károkat okozott hazánk számos pontján a java még hátravan, hiszen nem csak itt hanem még a Tisza, valamint a Körösök vízgyűjtő területein is hatalmas mennyiségű eső esett.

Az árvíz az előttünk álló 5-10 napban főleg a Tiszántúlon okozhat óriási károkat, ugyan a tetőzés még néhány nappal azért odébb van, de már előre látható, hogy a folyók nem fogják bírni a terhelést, a gátak pedig szintén nem túl stabilak, és sajnos többet kellene rájuk költeni, ígéret volt, azonban cselekedet nem, így most isszuk majd meg a levét.

Vásárosnamény területén több, mint 120 mm eső hullott, és már most árad a Tisza, de ez még csak amolyan bemutató, és az igazi, és nagyon komoly árhullám 1 hét múlva éri el hazánk Tiszántúli részét, Szolnok, és Szeged is veszélyben lehet de falvak, városok se lesznek biztonságban.

A Tisza felső szakaszán további jelentős csapadék ígérkezik, és így, a most számítható állapotoknál is súlyosabb, mondhatni katasztrofális helyzet alakulhat ki hazánkban.

A Medárd kicsit kezd túllőni a célon, a budapestiek, s Duna mellett élők sem érezhetik biztonságban magukat, mert az időjárás csapadék súlypontja bizony pillanatok alatt is átfordulhat Németországba, Ausztriába, tehát a Duna vízgyűjtő területreire, s ilyenkor a nagy Tiszai árvíz jut eszébe az embernek, ami sok-sok év után megismétlődhet.

Békés, és Csongrád megyében is kaotikus állapotok alakulnak majd ki, hiszen a Körös, és Maros is dinamikusan árad, és az említett megyékben is óriási károkat okoz majd ez az extrém, rég nem tapasztalt időjárás, az árvíz miatt házak, nyaralók, és utak kerülnek majd víz alá, súlyos károkat okozva a Békés, és Csongrád megyében élőknek.

Mindent összevetve sajnos az előttünk álló hetekben senki nem lesz biztonságban akik ezen folyók mentén élnek, vásároltak nyaralót, érdemes megtenni az óvintézkedéseket.

Szerző: Gubár András Meteorológiai tanácsadó

Forrás Időjósdás.hu

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.