Hírek

Átalakul a sürgősségi betegellátás!

- Hirdetés

Csütörtökön jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy a kormány rábólintott az öt nemzeti egészségprogram koncepciójára valamint az alapellátás, és a sürgősségi ellátórendszer átalakításra.

Csak ez utóbbi megvalósítására mintegy 630 millió forint többlet-támogatást kért a tárca vezetője a kormánytól, írja a Népszava.

A lap birtokába került dokumentum szerint a jövőben biztosan lesznek olyan betegek, akik a sürgősségi ellátóhelyen egyáltalán nem találkoznak majd orvossal, azoknak pedig, akik sürgős ellátásra szorulnak, kevesebbet kell várakozniuk, legalábbis a tervek szerint.

Minden sürgősségi osztályon dolgozik majd egy diplomás triázs szakember, aki érkezésükkor osztályozza a betegeket tüneteik alapján, majd besorolja őket annak megfelelően, hogy milyen sürgősen kell orvosi ellátásban részesülniük.

A dokumentum szerint az adminisztráción túlesettek közül a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az „osztályozáson.”

Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók. Az utóbbi két csoportba tartozókat úgynevezett „akut alapellátási egységhez” irányítják, ami a kórházakban egy új, a funkcióját tekintve leginkább az alapellátási ügyeletnek megfelelő egység lesz.

Itt egy mentőtiszt, vagy szintén egy diplomás nővér ellátja a panaszost, ha kell, ad fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót, megszervezheti a nem azonnali, következő vizsgálatát, ha jobban van, hazaengedheti.

Ahogy a lap azt írja, becslések szerint a sürgősségi osztályokra érkező betegek mintegy 60 százalékának egyáltalán nincs szüksége azonnali ellátásra.

A gyakran emlegetett példák szerint olykor azért jelentkeznek a centrumokba, mert hónapokat kellene várniuk egy-egy vizsgálatra. Néha sajnos pedig a háziorvosok is úgy szabadulnak a problémától, hogy a betegeiket beküldik a sürgősségire.

Forrás: www.hvg.hu