Érdekességek

Az agrárminiszter-jelölt önálló államtitkárságot tervez a környezetügynek

- Hirdetés

Legutóbb frissítveHírek

Az agrárminiszter-jelölt önálló államtitkárságot tervez a környezetügynek2018.05.18Frissítve:2018.05.18Az agrárminiszter-jelölt önálló államtitkárságot tervez a környezetügynek 2

Nagy István agrárminiszter-jelölt az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén kijelentette, hogy az újonnan létrejövő agrártárcánál visszaadná a környezetügy megfelelő súlyát, ennek első lépéseként önálló államtitkárságot hozna létre a szakterületnek – mondta a kinevezése előtti meghallgatásán.

Ennek keretén belül önálló helyettes államtitkárságot alakítana ki a természetvédelemnek és a környezetvédelemnek. A tárca tervezi a nemzetipark-igazgatóságok tízéves vagyonkezelési és fejlesztési terveinek elkészítését is, amelyek középtávon hatékony természetvédelmet tesznek lehetővé a védett területeken.
Az agrárminiszter-jelölt elmondása szerint Európában nincs máshol ilyen erős állami természetvédelmi szervezetrendszer. Kiemelte, sok térségben ma már a nemzetipark-igazgatóságok a legnagyobb munkáltatók az uniós források felhasználásával kivitelezett pályázatokon keresztül, és jelentős megbízói potenciált jelentenek a helyi vállalkozásoknak is. Nagy István elmondása szerint több mint 60 milliárd forintot költ a tárca természetvédelmi fejlesztésekre a jelenlegi uniós pénzügyi forrásokból, ennek köszönhetően több mint 100 ezer hektáron javul a természet környezeti állapota. Ezen belül többek között az elmúlt időszakban a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekor) 92 egyedi projektet tartalmazó, mintegy 38 milliárd forint értékű természetvédelmi fejlesztési csomagot indítottak el.
A miniszterjelölt kiemelt nemzetgazdasági és környezetvédelmi feladatnak tartja a többi között az építési-bontási hulladékra vonatkozó szabály megalkotását, a levegőtisztaság-védelmi szabályozás fejlesztését, illetve emellett például tervezik a zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek szabályozásának megújítását, a génmegőrző intézmények fejlesztését, valamint az elképzelések szerint megalkotják a tájvédelmet szabályozó első magyarországi jogszabályt is – sorolta.

Schmuck Erzsébet (LMP), a bizottság elnökének kérdésére Nagy István elmondta, fontosnak tartja a települési zöld területek védelmét, ami azonban önkormányzati kérdéskör. Ugyanakkor a tárcához tartoznak azok a szervezetek, amelyek aktívak lehetnek ezen a területen – tette hozzá. Az erdőtörvény módosításáról megjegyezte, hogy az erdőnek továbbra is közösségi célokat kell szolgálnia, a zerdőterületek nagyságát 21 százalékról 27 százalékra emelnék.

A meghallgatás során elmondta a másik napirendi pontot, a magyar élelmiszerbiztonság kérdését is. Fontosnak tartja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerepének a megerősítése, illetve a központi laboratóriumának fejlesztése is elengedhetetlen. Egyetértett azzal is, hogy az agrárszakképzés vonzóvá tételéhez nélkülözhetetlen az infrastrukturális fejlesztés, valamint hogy a környezeti kármentesítés nehéz feladat. Nagy István a veszélyforrások felmérésére egy sorrend felállítását javasolta, hozzátéve, hogy 2010-2017 között összesen 110,9 milliárd forintot költött a kormány környezeti kármentesítésre.

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos kérdésre az agrárminiszter-jelölt azt a választ adta, hogy a fertőzés csak ragályhordozó tárggyal juthatott Heves megyébe. Mivel a vaddisznó kerüli az embert, ezért valószínű, hogy eldobott élelmiszerrel jutott oda.
A bizottsági ülésen hét igen és két tartózkodás mellett támogatták a miniszterjelölt kinevezését.

Forrás: MTI

Fotó: WikipédiaCsatlakozzon a beszélgetéshez