Mezőgazdaság

Az egyik legnagyobb áruházlánc az élelmiszerhulladék-kezelésben is nagy

- Hirdetés

Legutóbb frissítveFenntarthatóság

2018. május 11., péntek • 13:13 Az egyik legnagyobb áruházlánc az élelmiszerhulladék-kezelésben is nagy

35 százalékkal csökkentette élelmiszer-hulladékának mennyiségét a Tesco és csaknem 7 ezer tonna élelmiszer-adományt juttatott a rászorulóknak – derül ki az áruházlánc tavalyi pénzügyi évre vonatkozó jelentéséből.

Az MTI beszámolt róla, hogy a a Tesco egy év alatt Közép-Európában 913 811 tonna élelmiszer értékesítéséből 17 436 tonna felesleg keletkezett.

Az emberi fogyasztásra szánt és a takarmánycélú adomány nélkül számítva

a felesleg mennyisége 9764 tonnára csökkent az előző évi 14 991 tonnáról.

Az áruházlánc Magyarországon tavaly több mint 5500 tonna hulladékot adott át biogáz és biodízel üzemanyag előállítására.

Hozzátették, hogy a 2017-ben bevezetett forgalom-előrejelző és rendelési eljárásoknak köszönhetően

kevesebb fogyaszthatósági vagy lejárati dátumához közelítő élelmiszer kerül a polcokra, több élelmiszer jut viszont a helyi élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek.

A Tesco emellett a csupán esztétikailag kifogásolható, de jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket is igyekszik hasznosítani, átlagon felüli termésnél pedig segít hatékonyan elosztani a felesleget.

Az áruházlánc további hatékony lépéseket ígér a hulladékmennyiség csökkentése érdekében és azt tervezi, hogy 2020-tól az összes közép-európai áruháza jótékonysági szervezeteknek adományozza az élelmiszer-feleslegét.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez