Érdekességek

Az év virága a pipacs

- HirdetésVadászati kultúra

Az év virága a pipacs2018.05.11Frissítve:2018.05.11Az év virága a pipacs 2

Száz esztendő telt el a Nagy Háború befejezése óta.

Az Yperni ütközet után született egy vers Dr. John Mc Crae orvos alezredes tollából:
"Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek…"

A költemény futótűzként terjedt, nyomában jótékony céllal pipacs kitűzők születtek, s a bevételből hadiárvák és özvegyek részesültek. A vers és a pipacs kitűző Franciaországban, majd a Brit Nemzetközösség országaiban is népszerűvé, az emlékezés szimbólumává vált. A háborús hősök mellett ma már az értelmetlen halál szimbóluma is lett a piros pipacs.

Hazánkban néhány éve jelent meg először, bár korábbi irodalmi alkotások is feldolgozták. (Rákosi Viktor: A sztrecsnói piros virágok; Bársony István: Vérvirág). Hasonló gondolat olvasható a Pákozdon, a Katonai Emlékpark egyik márványtábláján is:

"Kikről lemondtál, átváltoztak / bűvös kezén a bölcs időnek /
mint régen elhantolt halottak / lassacskán virágokká nőnek."

(Dömötör Ilona)

A centenárium alkalmából fotópályázatot írunk ki. Olyan alkotásokat várunk, amelyek összekapcsolják a már említett motívumokat: a háború tagadását, a béke igenlését, a gyertya lángját és a vér virágát, a pipacsot. Szárnyaljon a fantázia! A fotók A/4 méretben készüljenek, színes és ff. képeket, montázsokat is elfogadunk. Egy szerző maximum öt képet küldhet.

A beküldés határideje: 2018. október 23.

A képeket a 8000 Székesfehérvár III. Béla Király tér 1. szám "Fotóklub"; névre, címre kérjük. A pályázat jeligés. A képek mellé zárt borítékban k érjük a pályázó elérhetőségét. A borítékra írják rá: Székesfehérvári Fotó Klub Pipacs pályázat.

Nevezési díj nincs, viszont a képeket nem áll módunkban visszaküldeni, csak, ha a pályázó a megnyitóra felbélyegzett, megcímzett borítékot hoz magával. A helyezésekről szakértő zsűri dönt, melynek döntése megfellebbezhetetlen. A képek keretezését, falra helyezését a Székesfehérvári Foto Klub tagjai vállalják.

A kiállítás és eredményhirdetés időpontja: 2018. november 07-e 18 óra.

Helye: 8000 Székesfehérvár Művészetek Háza- Fejér Megyei Művelődési Központ III. emelet Nagy Ottó Sándor Galéria.

Az év virága a pipacs 3Csatlakozzon a beszélgetéshez