Érdekességek

Az orvhorgász ponttyal kereskedett!

- Hirdetés

Most próbavásárlás útján leplezte le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) azt a orvhorgászt, aki a hatályos jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva fogási tanúsítvány nélkül kísérelt meg értékesíteni 5 darab Balatonból kifogott pontyot.

A hatóság százezer forint összegű halvédelmi bírsággal sújtotta a szabályszegőt.

A Nébih állami halászati őrei ezúttal az egyik közösségi oldalon figyeltek fel arra a bejegyzésre, amelyben Balatonból származó pontyot kínáltak eladásra. S most a szakemberek a tényállás tisztázása érdekében a próbavásárlás mellett döntöttek, hisz jelenleg érvényes szabályozás szerint halgazdálkodási vízterületből halat értékesíteni csak fogási tanúsítvánnyal lehet.

A megbeszélt helyen, és időben valóban eladásra kínáltak 5 darab közel 12 kg súlyú pontyot, fagyasztott, és pucolt állapotban, melynek árát az eladó 11300 forintban határozta meg.

A horgász ugyan a halakat a Balatonból fogta ki, érvényes állami horgászjegy, valamint a Balatonra szóló területi jegy birtokában, és továbbá a halak kifogásának tényét fogási naplójába rögzítette. Bár mindezek alapján az érintett személy magát a horgászati tevékenységet szabályszerűen gyakorolta, de az értékesítés helyszínén sem fogási tanúsítványt sem a haltermék nyomon követhetőségét biztosító nyilvántartást nem tudott felmutatni.

Ez ebben a formában semmivel nem törvényesebb mint az orvhorgászat, így hiába az érvényes engedély, kemény büntetéssel jutalmazták, és valószínűleg ezzel a horgásztársak is egyetértenének.

A hatályos jogszabályok alapján is, halgazdálkodási vízterületből kifogott hal csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Tekintettel arra, s hogy fogási tanúsítványt kizárólag halászati engedéllyel rendelkező személy állíthat ki (ezzel igazolva a hal származását s kifogásának jogszerűségét), a pontyokat eladásra kínáló horgász ilyen dokumentummal nem rendelkezhet, vagyis az általa kifogott hal értékesítésére sem jogosult.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Forrás: Nébih