Mezőgazdaság

Az Uniós intézkedések jelentős oltalmat nyújthatnak a magyar termékeknek is

- HirdetésHírek

2018. március 04., vasárnap • 11:37 Az Uniós intézkedések jelentős oltalmat nyújthatnak a magyar termékeknek is

-- Hirdetés

Támogatási javaslatra számíthat az édesvízi ágazat, fenyegető a sertéspestis közeledése, megduplázható a hazai kertészeti termelés, jól alakult a gabonaexport, a mezőgazdasági szakmák felértékelődnek, következtetnek a fagykár mértékére – ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

A sertéstartók kilátásait nemcsak a 400 forint körüli önköltségi szint alatt lévő élősertésárak rombolják, hanem az afrikai sertéspestis (ASP) közeledése is. Mint ismeretes, a környező államokban rohamosan terjed a betegség, Romániában, Ukrajnában és Csehországban is kimutatták már a vírust – szakértők szerint gyakorlatilag elkerülhetetlen a kór hazai megjelenése. Az ekkor szükséges intézkedések végrehajtása az állatok leölésén túl regionális korlátozásokat, telepbezárásokat fog eredményezni. Kérdés, hogy lesz-e kártérítés, ha igen milyen mértékű és mikor kaphatják meg a gazdák.

Elejtés vár a szokásostól eltérően viselkedő vaddisznókra – A vaddisznó Nyugat-, Délnyugat- és Kelet-Európában óriási sűrűségben fordul elő, és a legnagyobb erőfeszítések árán sem sikerült megállítani az állományok növekedését. Abból kifolyólag, hogy a balti államok teljes vaddisznó-állománya fertőzöttnek tekinthető, és a betegség „nyugati és keleti irányba szép lassan halad”. A Nébih szerint nem kérdés, hogy a vírus bekerülése az országba, csak az ideje. A fokozott védelmi intézkedések alapján hamarosan várható egy új főállatorvosi határozat megjelenése, amelynek pontjai a megelőzésre és az esetleges felbukkanás esetén teendő lépésekre is kitérnek.

Gyakran elfeledkeznek az édesvízi ágazatról – most külön szekcióban, magyar közreműködéssel készülnek a fejlesztési javaslatok – Az édesvízi ágazat több mindenben különbözik a tengeri akvakultúrától, jó példa erre az állomány-megőrzés, a takarmányozás vagy a szaporodás, ezért a szabályozásnak is fegyelembe kell vennie a különbségeket. Az akvakultúra ágazat számára egy biztos, normatív alapon történő uniós támogatásnak a jövő halászati politikájában történő kialakítását javasolta a magyar képviselő az Európai Bizottság ülésén.

fotó: MTI

A mezőgazdasági szakmák is felértékelődnek az agrárium erősödésével – Mára 70 ezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, mint 2010-ben. A korszerű tudással rendelkező mezőgazdasági szakmunkások keresettek a munkaerőpiacon. Az utóbbi években 15 új szakkal bővült a mezőgazdasági képzések köre, miközben a gyermeklétszám stabil, az agrárszakképző intézményekben egyre többen tanulnak.A további ágazati fejlesztések eredményeképp remélhetően minél több fiatal lát majd vonzó életpályát a mezőgazdaságban.

Megduplázható termelés – A hazai kertészeti kibocsátás az ültetvények és a technológia modernizációjával, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és beszállítóipari országos osztályának alakuló ülésén. Az osztály fontos feladatának tartja továbbá a kertészeti szaporítóanyag-ágazat megújítását, valamint bemutatókerti programok, szakmai bemutatók és tanulmányutak szervezését.

A termelői pozíciók erősödése várható a hazai kukoricapiacon – A mostani gazdasági évben várhatóan 5,8 millió tonna lesz az EU kukorica-zárókészlete. Egyaránt nő a kukorica élelmiszeripari, bioüzemanyag- és takarmánycélú felhasználása. A kukorica fogyasztásának felfutása az elmúlt fél évtizedben elsősorban az állati takarmányfelhasználásból adódik. Az idei lesz az első teljes éve a Tiszapüspökiben épült izocukorgyárnak, amely a tervek szerint évi 530 ezer tonna hazai kukoricát dolgoz fel. A hazai ipar így már felvesz évi kétmillió tonna kukoricát, ami egy nyolcmillió tonnás termés esetén azt jelenti, hogy elegendő lehet kétmillió tonnát exportálni.

Agrometereológia: kitesz magáért a tél, de mit tesz a hideghullám a mezőgazdaságban? – A talaj országszerte csaknem telítődött nedvességgel, az utóbbi hetekben lehullott csapadék sokfelé már nem is tudott beszivárogni. a komoly hideg hatására néhány nap alatt a talajfagy mélysége már sokfelé meghaladta az 5, a hómentes részeken a 10 cm-t is. A káposztarepcét erősen nedves körülmények között már a -6, -8 fokos fagy is károsíthatja, de a tél végén a komoly fagy az őszi búzának is árthat.

fotó: Pixabay

Mi marad a a korai barackból? – Gyümölcsösök tekintetében, ahol az éjszakai hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá süllyed, ott már terméskieséssel is járó virágrügy-károsodás következhet be a korai kajsziknál és őszibarackoknál. A rügykárok mértékét a hideg időszak végén, a magasabb hőmérséklet beköszönte után néhány nappal lehet megmondani.

A mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került – A mézhamisítások kiszűrése érdekében hatékonyabb laboratóriumi módszerekre, valamint szigorúbb szankciók bevezetésére van szükség. A méhek, a méhészek és a méz védelmében elfogadott állásfoglalás jelentősége nemcsak az, hogy az Európai Unió (EU) felveszi a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel szemben, hanem meg is védi az uniós termékeket azokkal szemben. A javaslat részét képezte többek közt a méh-elhullás elleni küzdelemre vonatkozó cselekvési terv összeállítása, a méhek egészségére veszélyt jelentő növényvédőszerek betiltása, valamint a permetezési időszakokra vonatkozó korai előrejelző rendszer létrehozása.

Az Európai Unió támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományt, ugyanis célja, hogy kiszorítsa a piacról a kétes eredetű etil-alkoholt. Az álláspont szerint a pálinka és más szeszes italok előállításakor felhasznált etil-alkohol továbbra is kizárólag mezőgazdasági eredetű lehet, mivel ki akarják szorítani a piacról a kétes eredetű, vagy rossz minőségű etil-alkoholt. Továbbá figyelembe veszi ezután is a kistermelők, a hagyományőrző kisiparosok érdekeit, hogy ne csak angavyállalatok, hanem ahelyi ermelők is folyamodhassanak földrajzi árujelzős nemzeti és uniós oltalomért.

Tájékoztatósegédanyagot adott közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy megkönnyítse a sertéstenyésztők állat jólléti támogatási pályázatát.

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>