Hírek

Az Űrállomás napokig a fejünk felett köröz majd! Részletek!

- Hirdetés

Ritka látványosságnak lehetünk szemtanúi az előttünk álló napokban is, a Nemzetközi Űrállomás napokig a fejünk felett halad el, ritka látványosság könnyen meg lehet majd figyelni, lássuk, mikor, és merre érdemes figyelni.

Szeptember 20-át követően az esti égboltunkon kezdi meg átvonulásait a Nemzetközi Űrállomás, s ekkor még alacsonyan száll a délnyugati-déli égbolton, ám 21-én este már majdnem a zenitig vezet az útja, a következő estéken számos megfigyelhető átvonulása lesz.

A nyugati horizonton bukkan fel, majd halad kelet felé, eleinte a déli, majd a hó utolsó hetében már az északi égbolton láthatjuk ismét. Ez utóbbi alkalmak arra is lehetőséget biztosítanak, hogy hosszabb csillagíves képbe komponáljuk az áthaladó Űrállomást.

Mivel az ISS igen fényes objektum, és ezért akár az átvonulásait még városi égbolton is könnyedén megfigyelhetjük. A lakóhely, illetve megfigyelési hely, adott napi átvonulás időpontjait és útvonalát akár mobilapplikációk, vagy akár az online adatbázisok mint a Heavens-above.com vagy a Calsky.com adatai alapján előre meg tudjuk nézni, majd ez alapján tervezhetjük meg a megfigyelést vagy fotózást.

Forrás: https://ng.hu/

Szerző: Landy-Gyebnár Mónika

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.