Hírek

Békés megyében azonnal bezárattak egy vágóhidat!

- Hirdetés

Nagy mennyiségű rovartetemet, de még élő egeret és egérfészket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során. A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték.

A hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését.

Erősen kifogásolható higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei az egyik Békés megyei sertés vágóhídon, ahol január közepén folytattak helyszíni vizsgálatot.

Az ellenőrzés időpontjában az üzem vágócsarnokában nem működtek az eszközfertőtlenítők, több helyen rozsdásak voltak a fém berendezési tárgyak.

Az árukiadó mennyezetét vastag penész borította, a kézmosó nem működött. Az élelmiszertároló ládákat közvetlenül a padozaton tárolták.

A szakemberek a tiszta ládák tárolására szolgáló helyiségben nagy mennyiségű rovartetemet, valamint rágcsálótetemet is találtak, az egyik hűtőkamrában élő egér, egy sertésfejeket tároló ládában pedig még egérfészek is volt.

A súlyos higiéniai hiányosságokat tetézte, hogy az egységnél az állati eredetű melléktermékek égetését lejárt ideiglenes működési engedély birtokában végezték, az élelmiszer-előállítás során a darabolási tevékenységet pedig engedély nélkül folytatták.

A Nébih, a fent is részletezett élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, a fellelt, 8 tonna, nem nyomon követhető, jelöletlen terméket kivonta a forgalomból.

Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően már folytathatta tevékenységét.

Forrás: Nébih