Érdekességek

Békés megyében csökkent a fácán és a mezei nyúl törzsállománya

- Hirdetés Hirdessen Ön is az idojosdas.hu weboldalon! Kapcsolat

Vadgazdálkodás

Békés megyében csökkent a fácán és a mezei nyúl törzsállománya2017.12.31

A 2017-es év a Békés megyei vadászok, vadászszervezetek számára sem volt unalmas – meséli Hrabovszki János, a megyei vadászkamara és vadászszövetség elnöke. Olyan kaliberű rendezvények valósultak meg, melyek komoly kihívást jelentettek.

Az elnök a teljesség igénye nélkül tett említést a jubileumi, 25. országos vadásznap megrendezéséről és lebonyolításáról, valamint az országos vadgazdálkodási konferenciáról, ahol a fő téma az apróvad volt. De meg kell emlékezni a regionális vizslafőversenyről, illetve a vadászszövetség székházának önerőből történő
felújításáról.
Hrabovszki János kitért a 20 éves vadgazdálkodási ciklusra, ami március 1-jétől már kezdetét is vette. Nagy lehetőség nyílt meg azon vadásztársaságok előtt, amelyek vadászterületes egyesületként megújulva vadgazdálkodhatnak a jövőben is. Ezzel vállalva azt a rendkívül nehéz feladatot, hogy talpon maradjanak, jól működő, gazdaságilag stabil vadászati közösséget alkossanak.


Az elnök szólt arról, a mezeinyúl- és a fácántörzsállomány jelentős, folyamatos csökkenése miatt egyre nehezebb lesz az apróvadas jellegű vadászterületeknek kigazdálkodniuk vadásztagjaik számára a színvonalas egyesületi életet. Jelenleg is a Békés megyei vadászok közel harmada alanyi jogú vadász, nem kapcsolódott be az egyesületi életbe. Ha a vadászható apróvad hiányából eredő jelentős anyagi hozzájárulás megnövekszik, további vadásztársak lesznek kényszerhelyzetben, és feladják a „drága” területes tagságot. Az elnök hangsúlyozta, hogy még nagyobb összetartás és koncentráltabb vadgazdálkodás szükséges a vadászható apróvad fennmaradása érdekében. Ennek egyik legfontosabb tényezője, hogy a földtulajdonosokkal, növénytermesztőkkel fenntartsák a jó kapcsolatot, hiszen ugyanazon a területen kell vadgazdálkodniuk, ahol a növénytermesztés is zajlik.

Forrás: Beol

Csatlakozzon a beszélgetéshez

Share17
Tweet
+1
WordPress Security