Hírek

Békés megyében fertőzött vaddisznót találtak!

- Hirdetés

Ezúttal a Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, azoonnal megkezdték a szükséges intézkedéseket.

Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására már haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A betegség valószínűleg már a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd.

Egy, a Békés megyei Biharugra község határában talált vaddisznó hullában igazolta az ASP jelenlétét 2019. december 09-én a Nébih laboratóriuma. A fertőzött állatot a vaddisznó hullák szervezett keresése során találták már a helyi vadászok. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi adatok alapján még valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során Romániából érkezhettek a fertőzött állatok Magyarországra.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos a korábbi esetekhez hasonlóan szintén minden szükséges intézkedést elrendelt ezúttal. Ezek közé tartozik többek között, hogy a szakemberek kijelölték a fertőzött, így valamint azon belül (a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos) szigorúan korlátozott területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Így Békés megyei intézkedések mellett az országos főállatorvos a betegség már fertőzött területen belüli terjedése miatt Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fertőzött terület bővítése mellett döntött. Heves megyében 10, s Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 9 vadgazdálkodási egység teljes területe kapott fertőzött besorolást.

Fontos még, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes! A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből s másrészt pedig kereskedelmi korlátozásokból adódik.

Épp ezért a legfontosabb továbbra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedés megakadályozása, így amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben!

Így a sertéseket szigorúan állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni! Fontos ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu