Hírek

Békés megyében húsüzemeket zárattak be, súlyos hiányosságok miatt!

- Hirdetés

Rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az egymást követő márciusi ellenőrzések során a helyszíneken élelmiszer-biztonsági és higiéniai jogsértéseket egyaránt feltártak az ellenőrök.

Az első helyszín:

A pácolt sonkát, zsírt és valamint töltelék árut előállító létesítményben súlyos higiéniai hiányosságokkal szembesültek az ellenőrök. Az üzem továbbá egészét érintő vizsgálat többek között mindenütt nagyfokú takarítatlanságot tárt fel.

Az ajtók és a hűtőkamra ajtók a szennyezettségtől feketék voltak, a padozat több helyiségben repedezett, a mennyezet a folyosón pedig penészes volt.

A meleg vizet szolgáltató gázbojlerek nem működtek, a vegyszerek, kéztörlők hiányoztak, ellehetetlenítve a higiénikus kézmosást és a fertőtlenítést is. Mindez az eszközökön is meglátszott, a sertések hasításához használt fűrész például erősen szennyezett, rozsdás volt.

Az üzem által gyártott húskészítmények és fellelt élelmiszerek közül 5072 kg nem is nyomon követhető, illetve lejárt tételt a szakemberek kivontak a forgalomból és megsemmisíttettek.

Ezért a feltárt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt a hatóság az egység vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. S, a hibákat az üzem az azóta tartott ismételt hatósági ellenőrzésekre sem tudta kijavítani, így továbbra sem folytathatja tevékenységét.

Második helyszín:

Egy másik Békés megyei húskészítmény-előállító létesítményben a higiéniai hiányosságokon túl egerek ürülékét, valamint a rágcsálófogóban élő és elpusztult egeret is találtak a Nébih szakemberei.

Az üzemben tapasztalt nagyon jelentős élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt a hatóság itt is azonnali hatállyal felfüggesztette az egység húskészítmény-előállító tevékenységét.

Emellett 2,6 tonna még nem nyomon követhető illetve lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint penészes terméket vont ki a forgalomból.

Az ellenőrzés során erősen kifogásolható higiéniai körülményeket találtak a Nébih szakemberei.

Többek között a készáru raktár mennyezete penészes, s az üzemben lévő berendezési tárgyak piszkosak, helyenként rozsdásak voltak. A fűszerraktárban még az ellenőrök jelentős mennyiségű rágcsálóürüléket találtak, a padozaton, a polcokon és a fűszer kimérésre használt eszközökön egyaránt.

A helyiség két sarkában ragacsos rágcsáló élvefogó csapdát helyeztek el, és egyikben még élő, másikban elhullott egérrel.

A felhasználásra szánt belet az üzemi alaprajz szerint a hulladéktároló helyiségben tárolták, amelynek padozata szintén nagyon szennyezett volt.

A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység húskészítmény-előállító tevékenységét és elrendelték a fellelt 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt, illetve penészes termék forgalomból való kivonását, valamint az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az üzem a hiányosságok kijavítása után, hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően már folytathatta tevékenységét.

Az eljárások folyamatban vannak. A két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat. A vállalkozások adatai már elérhetőek a NÉBIH jogsértés listán, az egyik békéscsabai, a másik újkígyósi cég volt.

Vigyázat, jön a húsvét, nagyon óvatosan az élelmiszerek vásárlásával, főleg a húskészítményekkel, egyre több ilyen helyszínt talál meg, és foglal le a Nébih.

Forrás: Nébih.hu

Amennyiben hasznos találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.